Verovatno najbolja ovogodišnja kompilacija biće objavljena u maju, a reč je o šestosatnom tribute albumu velikim Grateful Dead. Odatle slušamo fenomenalne obrade The War on Drugs i The National.

Klasik kraut-rok pionira Can iz 1970. jedan je od dva Gistro evergeen albuma, a naslov današnje epizode duguje njihovoj pesmi. Remek-delo.

Album nedelje potpisuje Erik Bakman, nekada lider bendova Archers of Loaf i Crooked Fingers. Orkestracija njegovog istoimenog albuma je savršen primer kako se spajaju tradicionalno i moderno.

Čućete premijerno nove pesme Jesenjeg orkestra i grupe Went, kao i povratnički singl za splitski bend Mister No, koji u lokalnim okvirima ima gotovo kultni status. Obratite pažnju na genijalni spot za njihovu pesmu „Bježim se“ koju i slušamo danas.

U domaćem džez/šlager bloku bavimo se Opatijskim festivalom iz 1962. godine, odnosno muzikom Duška Gojkovića i Bore Rokovića s početka sedamdesetih godina.

Što se plesnog bloka tiče, tu je no wave/disco evergreen Džejmsa Čensa iz 1979, zatim njegov sugrađanin Artur Rasel, kao i novi album „argentinskih Stereolab“, grupe Modular.

Slušamo i svežu country obradu hita Nirvane „In Bloom“, kao i jednu od najlepših ljubavnih pesama svih vremena u izvođenju Suzen Vega.

Između ostalog, preslušavamo pesme sa novih albuma Boba Molda, The Jayhawkes, a slušamo i hit koji mi je (uz „Just Like Honey“) najdraži sa saundtraka za film „Lost in Translation“.

Proverite zašto Gistro FM ide uz nedelju kao što masline idu uz Mediteran.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.