The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes [2024]

The Jesus and Mary Chain
Glasgow Eyes
Fuzz Club / 2024

Od svog osnivanja 1983. godine, The Jesus and Mary Chain su se istakli svojim jedinstvenim zvukom koji kombinuje distorzirane gitare, melodične vokale i minimalističke ritmove. Njihov debi album "Psychocandy" (1985) bio je revolucionaran u spajanju noise rocka sa pop melodijama, stvarajući sirovu, ali privlačnu muziku. Tokom godina, bend je evoluirao, istražujući različite stilove i zvukove, ali uvek zadržavajući mračnu i atmosferičnu estetiku.

 “Glasgow Eyes” dolazi sedam godina nakon njiihovog povratničkog albuma "Damage and Joy" iz 2017.godine i pokušava da spoji nostalgične elemente sa modernim pristupom, i pri tome ostane  veran prepoznatljivom zvuku benda dok istražuje nove teritorije.

Na izvestan način "Glasgow Eyes" predstavlja nastavak te evolucije, uvodeći elektronske elemente i složenije aranžmane. Iako zadržava distorzirane gitare i introspektivne tekstove, album takođe uvodi moderne produkcijske tehnike koje osvežavaju zvuk benda. Ova kombinacija starog i novog daje albumu osećaj nostalgične svežine.

Album otvara pesma "Venal Joy", koja odmah postavlja ton sa energičnim gitarskim rifom i prepoznatljivim vokalima Jima Reida. Pesma kombinuje sirovu energiju sa melodičnim vokalima, pružajući snažan početak. Tekstovi su intimni, baveći se temama unutrašnje borbe i prolaznosti, što je čest motiv u radovima benda.

"American Born" donosi nešto drugačiji zvuk sa svojim sporijim tempom i atmosferičnim aranžmanima. Elektronski elementi dodaju sloj modernosti, dok tekstovi evociraju slike urbanog pejzaža i života u Americi. Pesma je introspektivna i melanholična, ali zadržava prepoznatljivu mračnu estetiku benda.

Preporuka

share