The Cat and the Moon [2019]

The Cat and the Moon
Independent
Režija: 
Alex Wolff
Scenario: 
Alex Wolff
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

The Cat and the Moon je zanimljiva coming-of-age drama debitanta iza kamere Aleksa Vulfa (Alex Wolff), priča koju svoju snagu baštini u beskonačnom izobilju karakternog rastrojstva tinejdžera odraslih u nefunkcionalnim porodičnim zajednicama.

Da disfunkcionalnost porodičnih konekcija nije opravdanje za mladalačku buntovnost i agresiju većina dobro zna, ali izraditi iole originalnu dramu na tim postulatima izuzetno je zahtevan posao, naročito ako ste debitant.

Aleks Vulf je i glavni protagonista i scenarista i reditelj filma, što je u većini slučajeva dobar recept za fijasko filma. Ipak, iako ne baš naročito dobro prihvaćen kod fanova, The Cat and the Moon ima pristojno izrađenu fabulu o tinejdžeru koji nakon hospitalizacije svoje majke, odlazi da živi kod očevog kolege u Njujork, koji je kao i njegov pokojni otac, džez muzičar.

Mnogo vremena je Vulfu trebalo kako bi talenat njegovog junaka isplivao na površinu. U međuvremenu, pratimo besciljno lutanje tinejdžera kroz 'pakao' odrastanja u Njujorku, koji sačinjavaju hedonističke i autodestruktivno orijentisane akcije i povremene reakcije društva i okoline.

Nakon što isplovimo iz neuspešne tinejdžerske veze, Vulfov junak pokazuje skrivene emocije i prolazi neku vrstu katarze.

Ako stavimo na stranu nepotrebne narativne diskurse i prazne hodove, The Cat and the Moon je zapravo pristojno izgrađena indie priča, koja iako na trenutke prepotentna, ne gubi iz svog fokusa suštinu, iza koje se kriju traume iz detinjstva čije dejstvo je nemoguće predvideti i kontrolisati, i svi ti elementi u tandemu sa uverljivom glumom i ispeglanim scenarijom u ovom debitantskom ostvarenju funkcionišu i daju pozitivan krajnji rezultat.