The Card Counter [2021]

The Card Counter
Focus Features
Režija: 
Paul Schrader
Scenario: 
Paul Schrader
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
10
10

Oskar Ajzak, Taj Šeridan, Tifani Hadiš i nezaobilazni Viljem Defo su zvezde film The Card Counter, autora Pola Šredera, koji dokazuje da njegov prethodni First Reformed nikako nije bio autorska labudova pesma u svetu filmu.

Šrederovi junaci komuniciraju i vizuelno i narativno sa gledaocima, pa tako njegov Brojač karata u uvodnim minutima otkriva matricu opsesivno-kompulsivnog ponašanja, koje može biti i posledica post-traumatskog sindroma, usled isledničke uloge u zatvorima za suzbijanje terorostičkih aktivnosti.

Da bi se izborio sa egzistencijalnom teskobom Šrederov junak Viljem Tel (William Tell) piše dnevnik u sobi koju je prethodno presvukao u bele čaršafe i očistio nepotrebnih enterijerskih natuknica, a dane i noći, kako bi se izborio sa dokolicom, provodi u sitnim kockarskim avanturama, zadovoljavajući se u skladu sa apsurdističkim principima samo sitnijim dobicima.

Izvodi se zaključak, sasvim prirodan sa dokoličarskim dogmama, da Šredrov Brojač karata uživa radije u procesu kontrukcije zabave, nego li u plodovima rada, tako da autor ukrštava narativne metode Roberta Bresona i apsurdističke principe Alberta Kamija.

Ali kada njegov egzistencijalni šablon biva poremećen i uzdrman moralnom dilemom o pomoći sinu njegovog nekadašnjeg kolege iz antiterorističkih gulaga, Ajzakov Viljem Tel, slično De Nirovom Taksisti, pronalazi viši motiv i kreće praktično u samoubilački čin, samo da bi do kraja odigrao svoju destruktivno-mazohističku misiju.

U Šrederovom kabareu parodiraju se ne samo istinske emocije, već se i imena junaka izvrću kako bi poslužila funkciji personalne narativne teskobe scenariste i autora, pa tako pored pomenutog Viljem Tela imamo i izvesnu La Lindu i Kirka sa C (Cirk), što se posebno apostofira prilikom prezentacije lika.

The Card Counter nije film koji želi da vas zabavi, niti je film koji želi da vas impresionira trilerozim zapletom i osvetničkom misijom, već da vas uvuče u paralelni univerzum komičnih autsajdera i likova koji egzistiraju nevidljivi na marginama društva ili u imaginarijumu veštih naratora, što Pol Šreder jeste, još od vremena kada je potpisao čuvenog Skrosezeovog Taksistu.

Preporuka