Real Estate - The Main Thing [2020]

Real Estate
The Main Thing
Domino / 2020
8.5
8

Real Estate su opravdano osetili da na njihovom petom albumu mora doći do nekih promena.  Njihov četvrti album „In Mind“ (2017) godine je bilo veoma dobro ostvarenje, ali bend još od samog početka koristi već proverene muzičke šablone i matrice, tako da je za očekivati da će do zamora i ponavljanja pre ili kasnije doći.

Postoji trenutak kada je neophodno napraviti neki iskorak ili otklon od onoga što je za vama. Mnogi bendovi i muzičari ili nemaju hrabrosti, talenta, inspiracije ili jednostavno ne osete taj trenutak, pa polako izblede u zaborav ili još gore beznačaj.

Na osnovu prvog singla „Paper Cup“ moglo se osetiti da Real Estate unose neke promene u svoju muziku. Na prvo slušanje pesma mi se nije puno dopala. Delovalo mi je da bend ide istim putem ka dosadnom hypangogic popu kao njihov nekadašnji član Matt Mondanile sa svojim projektom Ducktails. Lagano, nakon nekoliko slušanja uvukla mi se pod kožu. „Paper Cup“ je slojevita kompozicija, odlično aranžirana, opuštena, vedra i sunčana pop pesma za jedno lenje, toplo, prolećno popodne. Tip pesme za kakve su Real Estate već majstori. Muzička podloga sačinjena od gudaćkih aranžmana i gitarskih melodija, savršeno uokvirena ritam sekcijom preko koje klize vokali Martina Courtneya i Amelie Meath (Sylvan Esso) donose jednu od najlepših pesama koju su Real Estate snimili u karijeri.

Atmosfera topline i gorko slatke vedrine koja je od početka autentična za zvuk ovog benda i dalje je tu, i jasnija je nego na prethodnom izdanju. Produkcija pesama je jasne i oštra, gitarista Julian Lynch i Martin Cortney su savršeno uklopili gitarske melodije sa vokalnim harmonijama, tako da su sve pesme na albumu pitke i opuštajuće, a opet, ni za trenutak, posle puno slušanja, ni malo ne dosade.

„Gone“ , „Falling Down“  i „Shallow“ Sun“ lagane, i bogatije su aranžirane negoli pesme u sličnom tempu sa početka karijere, sa blagim uticajem psihodeličnog popa 60ih.  „The Main Thing“, „You“ i „November“ nose prepoznatljiv Real Estate melodijski i harmonijski pečat. „Also A But“ je najhrabriji i najodvažniji iskorak benda na ovom albumu. Prva pesma koju je Julian Lynch komponvao od svog dolaksa u bend ne donosi onu karakterističnu vedrinu, već je pravi psihodelični vrtlog gitara, klavijatura, ritam sekcije i vokala.

Real Estate su na svom petom albumu „The Main Thing“ uspeli da naprave pravi korak u karijeri, da napreduju, da se menjaju, a sa druge strane u potpunosti zadrže autentični šarm koji je njihovu muziku do sada činio neodoljivom.

Preporuka