All Them Witches - ATW [2018]

All Them Witches
ATW
New West Records / 2018
8.7
9

Odmah nakon izdavanja debija Our Mother Electricity iz 2012. godine All Them Witches je bukvalno poleteo, sa nogom na gasu. Prateći tempo „LP svake godine i pokoji EP pride“, uz konstantne turneje, četverac iz Nashevillea je jako brzo postao favorit publike, ali i kritike.

Po potpisivanju sa izdavačkom kućom New West Records, na početku 2015. godine dobijaju i tehničku podršku koja im je do tada nedostajala. Vrhunac ove saradnje bio je četvrti album, Sleeping Trough War produciran od strane dobitnika Grammy nagrade Davea Cobba (Sturgill Simpson, Shooter Jennings, Jason Isbell), koji je band predstavio u najraskošnijem izdanju do tada i uveo ga u komercijalne vode.

Na svom petom izdanju, za čije ime je izabrao akronim, band se bavi preispitivanjem sopstvenih korena i pokušava da redefiniše osnovu svog zvuka. Iako je svaka njihova ploča bila na svoj način specifična, esencija je uvek ostajala ista. Na ATW i dalje dominiraju teški bluzirani rifovi, što je jasno od prvog udarca u glavu koji zadaje “Fishbelly 86 Onions”.

Preko podivljale organe novog člana banda Jonathana Drapera (koji je zamenio Allana Van Cleavea), basista i frontmen Charles Michael Parks, Jr. ispaljuje stihove kao rafale:“Fishbelly white up all night/Hanging around at the dark side of town/Never thought he would wake up from a fist fight/Never thought he would get knocked down...“.

Robby Staebler udaraljkama spušta loptu na južnjačkoj „Workhorse“, da bi već na “1st vs. 2nd” ponovo dao oduška svojoj agresiji. “Half-Tongue” je melodična blues balada, dok mračna atmosfera pesme „Diamond“ zvuči kao nešto sa repertoara Marka Lanegana uz podršku Toola i predstavlja savršen uvod u desetominutnu „Harvest Feast“, koja zvuk prebacuje na sedamdesete i kilometarke gitarske solaže Led Zeppelina, koje je Ben McLeod doveo do savršenstva. „HJTC“ i „Rob‘s Dream“ ostaju u istoj eri ali dok prva plasira zlokobnu soničnu liniju, svemirski rock druge uspeva da pročisti auru i povrati balans na albumu.

Iako u osnovi predvidiv, ATW je složen sa velikom količinom ljubavi i truda. Produkcija koju je band, tačnije Ben McLeod, vratio u svoje ruke slušaocu omogućava neposredni uvid u komunikaciju između članova, bez barijera, održavajući kvalitet materijala koji All Them Whiches izbacuje na vrlo visokom nivou.