Illuminati Hotties - Kiss Yr Frenemiess [2018]

Illuminati Hotties
Kiss Yr Frenemiess
Tiny Engines / 2018
8.0
8

Sarah Tudzin iza sebe ima dosta iskusta u svetu muzike ali ponajviše kao osoba koja stoji iza producentske konzole nego iza mikrofona. Do  sada je radila kao asistent producenta, inženjer zvuka ili producent sa mnogim velikim imenima indie scene poput TV On The Radio, Slowdive ili Beach House.

Ovoga puta je režila da se oproba u drugoj ulozi, onoj iza mikrofona i snimila debi album Kiss Yr Frenemies sa bendom Illuminati Hotties. Sarah Tudzin je jedini stalni  član ovog benda, što ga manje višđe čini njenim solo projektom jer je autor svih pesama u celosti, dok je album snimljen sa pratećim bednom u studiju.

Tundzin je svoju muziku opisala kao „tenderpunk“ ali je lagano možemo uporediti sa brojnim muzičkim izdanjima poslednjih godina iza kojih u potpunosti stoje devojke poput Lucy Dacus, Snail Mail, Mitski, Soccer Mommy, Anna Birch, Japanesse Breakfast itd.

Kako se izgleda klima u muzičkoj industiji puno promenila u ovom milenijumu, pa su izdavačke kuće posvetile mnogo više mesta i pažnje muzičarkama i umetnicama koje stvaraju svoju muziku, a da ne potpadaju u onu mega komercijalnu kategoriju, u kojoj su recimo Taylor Swift,  Beyonce, Kasey Musgraves pa čak i Lana Del Rey, i verovatno ovde ima još mnogo popularnih imena koje zaslužuju da budu pomenuta, ali meni lično takva scena je prilično nepoznata i muzika koju uglavnom zaobilazim u velikom luku.

Elem ova nova atmosfera dala je prostora mnogim novim imenima i donela mnogo novih izdanja, ali kao i uvek kada dođe do povećanja produkcije, mnogi od proizvoda, u ovom slučaju nove muzike i albuma su blago rečeno  dostojni potpunog zaborava, što im manje više i sledi tokom vremena. Naravno ima tu i izvanrednih muzičara sa odličnim ostvarenjima od kojih se mnogo očekuje u godinama koje dolaze ali takvih je ipak najmanje. Treća kategorija je ona koje je između ove dve. To su umetnici za koje se vidi da poseduju dosta potenicjala i talenta, ali njihovo debi izdanje, i pored očiglednog kvaliteta donekle ostavlja utisak nedorečenosti. 

U ovu kategoriju mogli bi postaviti Illuminati Hotties i njihov debi album Kiss Yr Frenemies školski dobar  posao. Svi elementi se čuju upravo kako treba, čisto i jasno.

Na ovom albumu ima jedanaest pesama u koje je Tudzenova pažljio izabrala i poput slagalice ugrađivala motive različitih žanrova od alternativnog i indie rocka90ih, surf rocka, garage rocka, power popa pa sve do lo fi , punka ili popa, a da sve to ipak zvuči prilično koherentno i veoma dobro uklopljeno.

 Pesme "(You're Better) Than Ever",  „Shape of My Hands“, „Paying Off the Happines“ ili „Pressed 2 Death“ su odlični primeri čvrstog gitarskog popa, sa odličnim melodijma koje vam se uvlače pod kožu veoma brzo i što je najbolje, ne dosade ni posle brojnog slušanja.

„Cuff“ i „For Cheez (My Friend, not  the Food)“ Tundzin kreće lagano da bi lagano uplovila u pravu gitarsku eksploziju

Ostale pesme poput „The Rules“ i „Declutter“ su znatno, intimnije, slojevite lo-fi balade, u kojima upravo njena produkcija dolazi do punog izražaja, kako bi naglasila i jasno ovojila sve pristune zvučne motive, od blage elektronike, klavira pa do gudača.

Sarah Tudzin ima prijatan glas, kao  većina muzičarki iz ove vrste muzike,ali ono što je odvaja je način na koji ga koristi i vokalni aranžani koji je odvajaju od dobrog dela njenih koleginica. Sve ovo prate i stihovi koji se kreću od duboko emotivnih, koji su dodouše, uglavnom o ljubavnim temama i bivšim momcima, pa do onih komičnih koji su uglavnom, opet o bivšim ljubavima, što je izlgleda omiljena tema među svim njenim koleginicama sa indie scene.

Ono što se može uzeti kao blagi nedostatak debi albuma je utisak da, iako su pesme same po sebi kvalitetne, ne nose dovolno jasan pečat umetnika, što se pak može pripisati neiskustvu i činjenici da je u pitanju prvi album, i što je nešto što se stiče iskustvom i godinama.

„Kiss Yr Frenemies“ je veoma dobar debi album mlade umetnice od koje se može mnogo toga očekivati u budućnosti i sa velikim nestrpljenjem očekivati njen sledeći album.

Preporuka

share

share