Divinity: Original Sin 2

Divinity: Original Sin 2
Larian Studios / 2017
9.8
10

Belgijski Larian Studios osnovan je još 1996.godine, što ga čini jednim od najdugovečijih nezavisnih studija koji se bavi razvojem igara. Na samom početku krenuli su sa idejom o RPG igri „The Lady, The Mage and The Knight“ ali nisu uspeli da nađu finansijsku podršku za svoj projekat, pre svega jer potencijani investitori nisu imali poverenja u jedan mladi tim koji iza sebe nema ni jedan završen projekat.

Zato su za pet meseci završili strategiju LED Wars, zatim dobili partnera za gore pomenuti RPG nemačkom razvojnom timu i izdavaču Atlas Entertainment Software, koji su iza sebe imali, sada već legendarne naslove iz serijala „Realms of Arkania“. Zbog brojnih problema između razvojnog tima i izdavača ovaj projekat je prekinut.

Ovo nije obeshrabrilo belgijance, pa su 2002.objavili „Divine Divinity“ a zatim, dve godine kasnije objavili su i delux izdanje originalne igre, u kome je bio i nastavak „Beyond Divinity“, kao i novela „Beyond Divninty“ koji je napisala Rihanna Pratchett, ćerka veoma popularnog pisca Terryja Pratchetta. Ova izdanja obezbedila su im finansijksu sigurnost i mogućnost da nastave sa svojim projektima. 

Igre koje su usledile bile su smeštene u isti univerzum i svet Rivallon.  Iako su se uvek držali RPG žanra sam izgled i gameplay su se menjali od igre do igre, što je zavisilo i od aktuelnih trendova. Divinity II i njegovi nastavci bili su RPG igre poput Elder Scrolls ili Gothic serijala, koji je bio veoma popularan u tom trenutku.   Divinity: Dragon Commander (2013) je rpg strategija koja je dobila povoljne ocene.

2014. godine, nakon nekoliko odlaganja i zahvaljujući uspešnoj Kickstarter kampanji, kada su prikupili preko milion dolara, objavili su Divinity: Original Sin, koji je postao najbolje prodavana igra ovog studija. Ukupni budžet igra bio je oko 4 miliona dolara, dok je ova igra, zajedno sa specijalnim izdanjima i dodacima zaradila daleko više od toga.  „Divinity: Original Sin“ je potezni RPG   smešten u vremenski period između igara Dragon Commander i Divine Divinity.

Divinity: Original Sin II, takođe je u celosti finansiran veoma uspešnom Kickstarter kampanjom, u toku koje su samo za nekoliko sati prikupili sva potrebna sredstva (500 000$), a do kraja kampanje, koja je trajala mesec dana prikupili su sredstva i za sve dodatne ciljeve, tačnije preko 2 miliona dolara.  

Divinity: Original Sin II , smešten 1200.godine nakon  Divinity: Original Sin, zadržao je sve dobre elemente svog prethodnika a mnogo toga je unapređeno.. Early Access je krenuo na jesen 2016.godine, i toku poslednjih godinu dana, do izlaska početkom septembra Larian je uspeo da sredi većinu bagova i ispravi mnogo toga što se igračima nije dopalo, i konačan proizvod je jedna tehnički veoma kvalitetna i izbalansirana igra.