Show Me a Hero [2015]

Show Me a Hero [2015]
HBO
Režija: 
Paul Haggis
Scenario: 
David Simon, William F. Zorzi
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7
U ovoj HBO mini-seriji autor David Simon, širem auditorijumu poznat po serijalima Homicide, The Wire i Treme, obrađuje istorijske događaje sa kraja prošlog veka vezane za Njujorško predgrađe Yonkers. Kao predložak njemu i koautoru Williamu F. Zonziju poslužila je istoimena knjiga Lise Belkin iz 1999. godine.
 
Oni koji poznaju ranije radove Simona znaju i teme kojima se bavi ovaj bivši novinar Baltimore Suna, a to su pre svega preispitivanje ljudskih moralnih i etičkih načela i vrednosti, prikazanih kroz prizmu različitih socijalnih i kulturnih struktura u određenoj sredini američkog podneblja.
 
Nakon Baltimora i New Orleansa na red je došlo predgrađe New Yorka. Koncept je ovog puta nešto drugačiji. Umesto tipično Altmanovskog raslojavanja različitih ličnosti koje je secirao u The Wire i Treme, Simon ovog puta, uz pomoć iskusnog režisera Paula Haggisa, bira naraciju šturijeg tipa sadržanu u kratkim scenama i neposrednijim dijalozima. Teme vodilje su naizgled ostale iste, međutim, dominiraju rasne integracije afro i latino-američkih državljana u većinski belačke kvartove američkog društva. Simon je izabrao mnogo manje iznenađujuća i brutalna rešenja u odnosu na svoje prethodne serije, ali prikazane u kratkim crtama, sudbine junaka ni u Show Me a Hero nisu ništa manje potresne. Naročito sudbina glavnog junaka - bivšeg gradonačelnika, čija istinita priča i predstavlja stub serije.
 
Ono što je bilo kvalitativni oslonac prethodnih serija Davida Simona, ovde možda predstavlja i najveći minus - jednostavno, gledalac nema vremena da se identifikuje sa junacima, i premotavajući priču unapred Simon gubi iz vida emotivnu identifikaciju, a njegovi likovi ostaju samo prazni činioci na ekranu, koji nemaju baš najjasniji cilj kako da dopru do šireg auditorijuma. Jednostavno, i pored sjajnih glumačkih bravura i epizoda, Simon nas ostavlja hladnim i željnim nekih dodatnih objašnjenja.
 
Ipak, HBO je i ovog puta pokazao zavidnu hrabrost, tako nesvojstvenu nekim ostalim producentskim kućama, baveći se gorućim i uvek aktuelnim društvenim temama, tako da je u tom smislu i Show Me a Hero korak napred i zaslužuje sve preporuke.