Fallout [2024]

Fallout
Sezona 1
Amazon Prime / 2024
Režija: 
Jonathan Nolan, Clare Kilner, Frederick E.O. Toye
Scenario: 
Chaz Hawkins, Graham Wagner
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski

Fallout“ je jedna od najpopularnih franžiza video igara na svetu. Sve je počelo još 1997.godine kada je studio Interplay, sa Tim Cainom i Leonidom Boyarskim na čelu  tima, objavili prvu igru „Fallout“, koja je pak bila inspirisana starijom igrom „Wasteland“ iza koje stoji Brian Fargo, jedan od tvoraca Interplaya (sada je on na čelu inXile Entertainmenta, studija koji stoji iza odličnih postapokaliptičnih video igara "Wasteland 2" i "Wasteland 3").  Kasnije Cain i Boyarski osnivaju Troika Games i prave još jednu legendarnu igru „Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura“. "Fallout" je to  igra sa izometrijskim pogledom, smeštena u postapokaliptičnoj pustinji na jugozapadu SAD.

U tom trenutku ta igra je bila prava revolucija u mnogim aspektima, ali prvenstvno odlikovala je odlična priča i sloboda koju je davala igraču.  „Fallout 2“ je objavljen odmah sledeće godine 1998. Njega je radio Black Isle Studio, iza koga su takođe stajala grupa izuzetnih pojedinaca i game developera koja je kasnije osnovala studio Obsidian, koji je i danas jedan od najkreativnijih i najboljih game development studija u svetu.

Sam početak te igre „Fallout 2“ koja je meni i bila prva „Fallout“ igra, tačnije uvodni intro je nešto ostavilo jedan od najsnažnijih utisaka, od svih video igara koje sam igrao, a njih bogami ima mnogo. Odlično smišljenu i animiranu uvodnu scenu prati  fantastična numera legendarnog Louisa Armstronga  „A Kiss to Built a Dream On“, dok uvodnu naraciju i legendarnu rečnicu „War, War never Changes“ izgovara Ron Pearlman. Upravo taj video je bio sasvim dovoljan da se zainteresujem za video igru koja će kasnije postati i jedna od mojih omiljenih franžiza naučne fantastike uopšte.

Preporuka

share