The Hives - The Death of Randy Fitzsimmons [2023]

The Hives
The Death of Randy Fitzsimmons
Disque Hives / 2023
8.5
8

Ponekada nemate pojma koliko vam nešto nedostaje ili koliko vam je potrebno, dok to ne dobijete. E upravo je to slučaj sa albumom „The Death of Randy Fitzsimmons“, švedskog benda The Hives. Pomenuti album je šesti u njihovoj karijeri koja traje već tri decenije.   Ujedno „The Death of Randy Fitzsimmons“ je i prvi album nakon pauze od 11 godina i albuma „Les Hives“.

The Hives su krajem poršlog veka i početkom ovog važili za jedan od najpopularnijih bendova garage rock revival-a ili indie rocka sa početka veka. Iako su The Hives imali velike hitove na početku karijere i bili prilično popularni, nekako mi njihov zvuk nije previše prijao pre dvadestak godina. Zato i od ovog albuma nisam puno očekivao, ali odmah, na prvo slušanje, album mi je legao „kao budali šamar“.

The Death of Randy Fitzsimmons“  traje nešto više od pola sata i sadrži dvanaest pesama. The Hives ne spuštaju visoko oktansku atmosferu gotovo ni jednom tokom albuma.

Prva pesma „Bogus Operandi“   je pravi dokaz šta je nedostajalo muzici posalednjih desetak godina, a to je žestoka, energična i maksimalno utegnuta svirka. Od prvog takta The Hives slušaoca udaraju pravo u pleksus i melju do kraja, kroz dvanaest pesama.  „Trapdoor Solution“ je prasak punk energije u jedva nešto više od jednog minuta,  pesma koja bi se lako mogla naši na njihovom prvom albumu „Barely Legal“. Iako su momci tada bili 30 godina mlađi, veoma je dobro videti i osetiti da za sve ove godine ništa nisu izgubili od energije koju ulivaju u svoju muziku, što se na žalost ne može reći za gomilu njihovih kolega i vršnjaka koji, ako još uvek postoje, zvuče kao muzika za ples u staračkom domu.