A Spy Among Friends [2023]

A Spy Among Friends
Sezona 1
Amazon Prime / 2022
Režija: 
Nick Murphy
Scenario: 
Alexander Cary, Ben Macintyre
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
8.0
8

Ova hladnoratovska, staromodna špijunska mini-serija jedan je od onih sadržaja koji su se nekako provukli ispod radara, no svi oni koji su voljeli filmove tipa "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" ili sve ostalo snimljeno prema romanima legendarnog britanskog pisca špijunskih romana Johna Le Carrea, trebali bi obratiti pažnju na ovo. "A Spy Among Friends" je prema istoimenoj knjizi Bena Macintyrea osmislio Alexander Cary, a svih šest epizoda režirao je Nick Murphy. Priča je to osmišljena po stvarnim ljudima i stvarnim događajima čija se radnja odvija 1963. godine i bavi se stvarnim skandalom koji je u britanskim tajnim službama izazvalo otkriće da je jedan od njihovih desetljećima vodećih špijuna godinama bio sovjetski agent.

O špijunu Kimu Philbyu snimljene su već mnoge serije i filmovi, no Macintyreova knjiga poslužila je tu tek kao inspiracija i cijeloj je priču tu udahnuta nova svježina. I ne treba od "A Spy Among Friends" očekivati špijunski sadržaj na tragu filmova o najpoznatijem britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Nema tu dozvola za ubijanje i jebanje svega što hoda, već je to polagana, strpljiva, elegantna i staromodna serija koja se ističe i zbilja izvanrednom glumačkom postavom. Posebno se to odnosi na dva glavna lika jer Philbya je utjelovio poznati australski glumac Guy Pearce dok je njegov najbolji prijatelj i kolega iz MI6 Nicholas Elliott, Damien Lewis koji je očigledno mudro iskoristio vrijeme koje je uzeo za pauzu od uloge Bobbya Axelroda u seriji "Billions".

Priča tu kreće s otkrićem da je Philby zapravo izdajnik i da je više od dvadeset godina radio za KGB. I nije on jedina sovjetska krtica u redovima britanskih tajnih službi jer koju godinu ranije otkrivena su još dva agenta koji su već ranije prebjegli u Moskvu. Britanska tajna služba je u panici jer postoji opravdani strah da Philby nije jedini sovjetski špijun pa je njegov najbolji prijatelj odnosno Elliott poslan u Bejrut kako bi iz Philbya izvukao što više informacija, priznanje i podatke o potencijalnim ostalim sovjetskim agentima u Londonu. No, umjesto informacija, Elliott se u London vratio bez Philbya koji je uspio prebjeći u Moskvu te je sada i Elliott pod sumnjom da je bio njegov suradnik.

Angažirana je sada agentica MI5 kako bi saznala što se to dogodilo u Bejrutu i što Elliott zapravo zna, a početak je to jedne komplicirane slagalice u kojoj ne pratimo samo priče ovih agenata u sadašnjosti, već stalno skačemo u prošlost kako bismo dobili pozadinu priče. Jedan je to od sadržaja za koji je potrebno jako puno strpljenja i pažnje jer ima tu nevjerojatno puno slojeva. Dok Elliott pokušava dokučiti motivaciju svog najboljeg prijatelja i onako tipično, suptilno, hladno britanski vodi i neku svoju istragu, MI5 istražuje njega, a cijeli britanski sigurnosni sustav nada se da se podataka neće dokopati američka CIA. Sve je tu prepuno upitnika, priča se gradi strpljivo, temeljito, često imamo flešbekove još od tridesetih godina koji nude pozadinu o tome kako je Philby postao sovjetski agent, već i o odnosu dvojice prijatelja špijuna. Zapetljano je to do bola, prava old school špijunska serija kakvu već dugo nismo imali priliku gledati.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka