The Fabelmans [2022]

The Fabelmans
Universal Pictures / 2022
Režija: 
Steven Spielberg
Scenario: 
Steven Spielberg, Tony Kushner
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.0
8

Steven Spielberg posljednji je u nizu autora koji su odlučili posegnuti u vlastito djetinjstvo i mladost te snimiti coming-of-age dramu s autobiografskim elementima. Nagnalo je to Spielberga da se nakon više od dva desetljeća i "A. I." sam primi pisanja scenarija kojeg je napravio zajedno sa svojim čestim suradnikom Tonyem Kushnerom. I "Fabelmanovi" su simpatična, dirljiva, emotivna i topla humorna drama u kojoj je zaista Spielberg, čini se, ubacio puno toga iz vlastitog života. Mladi Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle kao tinejžder) klinac je koji se u najranijoj dobi zarazio filmom, a tu umjetničku notu naslijedio je očito od mame pijanistice Mitzi (Michelle Williams). Tata Burt (Paul Dano) je inženjer, racionalan tip koji također živi u svom svijetu i potiče sina da bude svoj, snima, ali do neke granice i do trenutaka dok ne shvati da bi mladi Sammy mogao početi razmišljati o snimanju filmova kao životnom pozivu.

I odrastanje u Arizoni krajem pedesetih i početkom šezdesetih za Sammya i njegove tri mlađe sestre djeluje kao život iz bajke. On snima filmove s prijateljima i obitelji, a gotovo pridruženi član obitelji je i Burtov najbolji prijatelj Bennie (Seth Rogen). Idila će se za sve članove obitelji rasplinuti kada presele u Kaliforniju zbog Burtovog novog posla, kada će postati jedini Židovi u cijelom gradu zbog čega će Sammy postati žrtva bullynga u novoj školi. No, i prije toga on će otkriti maminu tajnu i sve će se za njih promijeniti u novom okruženju gdje će Sammy nakratko početi razmišljati o tome da odustane od svojih snova i snimanja filmova, no ipak svi dobro znamo kako se razvio Spielbergov život i srećom pa se to nije dogodilo.

Film je to pun topline i film koji je Spielberg zamislio još krajem devedesetih, no odlučio je da se priča u njemu kuha još neko vrijeme. Dijelom i iz razloga jer je strahovao da njegovi roditelji baš neće biti presretni kad vide kako je on vidio te svoje mladenačke dane i kako je vidio njihov odnos. Odličan je ovo film jer gledatelj cijelo vrijeme razmišlja što se od svega toga stvarno dogodilo, a što je fikcija i zbilja je majstorski Spielberg to umjesio te je "The Fabelmans" istovremeno pravi spielbergovski, bajkovit, grandiozan, a opet intiman film, s puno detalja koji mogu proći nezapaženo, no iznimno su važni za priču. To je valjda već neupitno da je Spielberg velemajstor svog zanata i "The Fabelmans" je vrhunski režiran film u kojem on izbjegava upadanje u klišeje i ni na trenutak to ne djeluje teatralno.

Zanimljivo je kako je "The Fabelmans" bio i komercijalno najveći Spielbergov promašaj ikada, no to zapravo više govori o današnjem ukusu prosječnog filmskog konzumenta, nego o samom Spielbergu kojem je ovo (barem za mene) i najbolji film u dugo godina. Fantastično je pratiti život tog dječaka, kasnije tinejdžera i dinamiku odnosa u njegovoj obitelji, u trenucima dok on otkriva film, dobiva prvu kameru i kreće sa snimanjima prvih dječjih filmova. I od tih najranijih dana Sammy kao da shvaća da kamera ne služi samo za hvatanje nekih trenutaka u životu ili pričanje priča, već da je ona puno više. Da je to oruđe kojim se savršeno može manipulirati i potpuno izokrenuti stvarnost, nekoga prikazati boljim ili lošijim od onoga kakav je u stvarnosti, ali i da kamera može uhvatiti i neke trenutke i situacije koje promaknu oku.

Preporuka

Ex Eye, jedan krajnje neobičan kvartet, koga čine neka veoma poznata imena, trenutno je kandidat za najbolji spoj na prvi pogled potpuno isključujućih pravaca
share
share