Stranger Things - Sezona 4

Stranger Things
Sezona 4
Netflix / 21 Laps Entertainment / 2022
Režija: 
Matt Duffer, Ross Duffer
Scenario: 
Matt Duffer, Ross Duffer
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.5
8

Već smo navikli da kvalitet tv serija opada sa godinama i brojem sezona. Veoma je redak broj onih koji uspeva da zadrži visok ili bar pristojan kvalitet, tokom većeg broja sezona. Ali još manji je broj onih koje se nakon najslabije sezone u svojoj istoriji, vrate u velikom stilu, najboljom sezonom do sada.

Upravo su to uradili braća Duffer, četvrtom sezonom „Stranger Things“. Ova serija je bila instant hit nakon svoje prve sezone. Svi su govorili o njoj, svi su je dizali u nebesa, hajp oko nje je bio neverovatan. Iako su „Stranger Things“ jedna zabavna i pristojna tv serija, njen najveći uspeh dolazio je iz ceđenja nostalgije za 80im godina. Sve je bilo podređeno tome, od scenografije, kostimografije, muzike, režije, pa do reminscencije popularnih filmova  tv serija tog perioda što je ponajviše i davalo šmek 80ih.

Nakon prve sezone to je nekako počelo da bledi, da i un trećoj dotaklo najnižu tačku. Bilo je mnogo gorih sezna i padova u istoriji televizije, ali nakon treće sezone postalo je očigledno da se publika već polako hladi i da je onaj hajp koji je pratio prvu sezonu već odavno potrošen.

Zato je Dufferima četvra sezona bila presudna, jer iako je već bilo odlučeno da peta sezona bude i poslednja, ako četvrta bude loša to daje veliku verovatnoću da će i peta privući mnogo manje gledaoca, a tv mrežama je sve u brojkama, gledanosti i novcu koji im donosi.  

I braća Duffer su uradila fantastičan posao sa četvrtom sezonom. Svi oni elementi koji su i privlačili gledaoce tokom prve sezone, opet su tu, samo sada još snažnije podvučeni i istaknuti.

Junake nalazimo nekih godinu dana nakon rastanka u trećoj sezoni. Byersi, Joyse Will i Jonathan, zajedno sa Eleven sada žive u Kaliforniji, Wheeleri, Mike i Nancy i ostatak ekipe, Dustin, Lucas, Max, Robin i Steve su i dalje u Hawkingu. Neke od njih još uvek muče tragični događaji iz prethodne sezone, kada je ispod šoping mola pronađena vojna baza SSSR-a. Za šerifa Hoopera svi misle da je poginuo u tom tragičnom danu, ali kao što je to nagovešteno na kraju prethodne sezone, Hooper je zartvorenik u ruskom zatrvoru u Sibiru.