Band of Horses - Things Are Great [2022]

Band of Horses
Things Are Great
BMG / 2022
8.0
8

Da su velika iznenađenja u životu, namerno ne kažem čuda, moguća veoma plastično dokazuje šesti album "Things Are Great" američkog benda Band of Horses.

Nakon prva dva veoma dobra albuma „Everything All the Time“(2006), i „Cease to Begin“(2007) izdata za SubPop, koje su bend postavili u sam vrh indie rock scene, Ben Bridwell, alfa i omega ovog benda odlučio je da pokuša da na sve moguće načine njegov sledeći album ne zvuči na prehodni. Tako su su usledile veoma česte promene članova benda, u kome su se, pored njega samog naravno, najviše ustalili Ryan Monroe (gitara, klavijature i prateći vokal) i bubnjar i perkucionista Creighton Berrett.

Prvi album benda  „Everything All the Time“ snimljen je u Sijetlu, gde su Bridwell i ostali čalnovi benda živeli u tom trenutku, te se u njemu uveliko osećala ona neodoljiva melanholična atmosfera pacifičkog severozapada. Za drugi album Bridwell se preselio u Južnu Karolinu odakle je inače i poreklom. Zvuk benda se takođe promenio, te se iz maglovitih i šumovitih predela pacifičkog severozapada preselio u prašnjave predele juga Sjedinjenih Američkih Država, i od indie roka zaokrenuo više ka uticajima country muzike.

Onda je 2010. godine bend ušao u mejnstrim vode potpisavši za veliku izdavačku kuću Columbia, za koju su objavili album “Infinite Arm”.  Ovaj album bio je vidno upeglaniji, prilagođen mejstrim publici, što je zvuk benda lišilo svih onih dobrih elemenata, koji su činili da Band of Horses odskaču od proseka bendova iz slične muzičke indie rock teritorije.

Četvrtim albumom “Mirage Rock” bend je kvalitetom potonuo još više. Jedan poptuno neubedljiv i bled album, koji je se zaboravljao brže nego što je trebalo da se presluša. Kao što to ponekad biva, i pored pada kvaliteta, bendu je popularnost porasla, verovatno zbog odlične podrške jake izdavačke kuće.

Peti album Why Are You Okobjavljen je 2016. godine. Svakako je bio napredak u odnosu na prehodna dva ali i dalje daleko ispod njihovih najboljih trenutaka. Tri slaba albuma za redom, bez obzira na porast popularnosti, obično znači da je inspiracija benda presušila i da se ne može baš puno toga očekivati od njih u budućnosti. Takođe, to ponekad znači da umetnik, u jednom takvom trenutku pokuša da se vrati korenima i periodu kada je stvarao najbolju muziku. Iako se tako nešto dalo primetiti, tu i tamo na petom albumu, “Why Are You Ok”  je bio previše nekonzistentan da bi doveo do očekivanog rezultata.

Kreativno vraćanje u prošlost može biti mač sa dve oštrice za umetnika, jer često može ispasti poptuno drugačije od priželjkivanog, smešno i jadno prežvakavanje prošlih vremena. Na moje veliko iznenađenje, to je u poptunosati upalilo na ovogodišnjom albumu “Things Are Great”.

Preporuka

share

share