Curb Your Enthusiasm - season 10

Curb Your Enthusiasm
HBO Max
Režija: 
Larry David
Scenario: 
Larry David
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
10
10

Curb Your Enthusiasm, sitcom koji je osmislio, patentirao i kreativno obojio Leri Dejvid (Larry David) ima već sada kultni status među fanovima komedije, što negde znači da je samo deo fan baze Dejvidovog čuvenog Seinfeld serijala, ostao veran njegovom stvaralaštu, a to je i najverovatnije bio cilj autora kada je krajem prošlog milenijuma napustio kormilo sitkoma, koji je oblikovao sa svojim prijateljem Džerijem Sajnfeldom.

Deseta sezona dolazi 3 godine nakon što se Curb Your Enthusiasm vratio sa šestogodišnje pauze, a sve to u osvit pandemije, pa je tako premijera i cela sezona ostala nekako ostala u senci lokdauna... što je aposolutno nezasluženo, jer se radi možda i o najkomičnijoj sezoni celokupnog serijala.

Ismevajući trampovsku Ameriku, terajući šegu sa seksualnim skandalima vajnstinovskog oblika, i povrh svega kreirajući inventivne gegove i dijaloge, koji nisu samo i isključivo deo dead pan agende, već posledica logičnih zapleta i raspleta, Leri Dejvid nivo zabave diže na standarde najboljih američkih serijala, nadilazeći najefektnije Sajnfeldove sezone.

Njegovi junaci nisu samo poligon za Dejvidovu solo igranku ili orkestar za pozadinsku muziku, već punokrvni artisti na misiji kolektivne zabave, i ma koliko ponekada običan čovek nema baš saosećanja za besmislene probleme bogatih i razmaženih stanovnika Santa Monike, Dejvid od njih čini komične persone, koje često zapadaju u situacije tako bliske modernom čoveku, da je kolektivna identifikacija stvar neminovnosti u desetoj sezoni.

Leri Dejvid u desetoj sezoni kao punopravnog prijatelja uvodi Vinsa Vona u ulozi Frenkija Fankhauzera, ponovo se pojavljuje bivši prijatelj, a u seriji arhineprijatelj Ted Denson, a od epizodista imamo Klajva Ovena, Timotija Olifanta, kao i Džona Hema, i svi oni imaju značajnu funkciju u dinamici serijala, čineći desetu sezonu, ne samo možda najboljom ukupno gledano, već se ona nameće kao najpotentnija sezona nekog komičnog sitkoma generalno posmatrano.