Boycie in Belgrade [2021]

Boycie in Belgrade
Wolf-Entertainment
Režija: 
Lazar Vukovic
Scenario: 
Lazar Vukovic
Uloge: 

 

John Challis

Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.0
7

Lazar Vuković, rođeni Londonđanin sprskog porekla, potpisuje dokumentovano putešestvije engleskog glumca Džona Čalisa (John Challis), popularnog Bojsija iz serijala Mućke, srpskoj prestonici.

Sve se može podvesti pod Stingovsku parafrazu Englishman in Belgrade, jer ma koliko se Bojsi trudio da se komforno adaptira na srpsku dobrodošlicu, nekako se vidi kulturološka razlika, sada više nego ikada, u odnosu britanske sofisticiranosti i srpske neposrednosti, pritom, to srpsko je nekako mnogo više balkansko, jer da slučajno ne znate da je pitanju Beograd, lako biste stekli utisak da je u pitanju Bukurešt ili Sofija...

Čalis jeste stari britanski lisac džentlmen i uživanje je gledati kako se diskretno i nenametljivo implementira u setinge koje su domaćini upriličili u njegovu čast, u isti mah se vidi njegova iskrenost, jer on dobro zna gde je došao, ali i misionarska vizija, jer takođe oseća da su se političari sa zapada kroz istoriju donekle ogrešili o balkanske narode, tako da popularni Bojsi koristi priliku da pored britanske ambasade obiđe i Beli dvor, muzej oldsmobila, Svetosavski hram...

Njegov domaćin je Filip Cepter i on Čalisa i Vukovića smešta u ekskluzivni hotel u centru Beograda, organizujući mu posetu i destileriji, kako bi se Bojsi, kao ljubitelj dobrog pića, upoznao sa čarima domaće rakije.

Negde su se tu umetnuli i momci iz Državnog posla, u želji da Bojsija umetnu u jednu od svojih igranih minijatura, dok Čalis povremeno simpatično ubacuje doskočice u maniru lika koji ga je učinio popularnim u Srbiji.    

Za razliku od fenomena Tropske vreline i Nika Slotera, Mućke su zaista bile popularne, tako da poseta Čalisa i ostalih glumaca iz serije donekle imaju smisla, ali da bismo zaista preneli duh kulture jednog naroda na inostrane umetnike, potrebno je u tu istu kulturu i obrazovanje ulagati svaki dan, a ne sećati je se samo i isključivo prilikom povremenih poseta istaknutih zvaničnika.

Preporuka

share

share