Games People Play [2020]

Seurapeli a.k.a. Games People Play
Tuffi Films / 2020
Režija: 
Jenni Toivoniemi
Scenario: 
Jenni Toivoniemi
Zemlja proizvodnje: 
Finland
Jezik: 
Finnish, English, Swedish
8
8

Skupina starih prijatelja okupit će se na izoliranom imanju kako bi proslavili 40. rođendan jedne od njih. Nisu se oni vidjeli godinama, život ih je razasuo na različite strane, neki od njih nekoć su bili u vezi, ima tu puno toga što je ostalo prešućenog i nekih starih rana. Mjesto imanje je vikendica na otočiću na nekom od tisuću finskih jezera. Alkohol naravno teče u potocima, naći će se tu i poneki ecstasy, nešto trave. Koncept je to koji smo već imali priliku više puta vidjeti, no uspjela je scenaristica i redateljica Jenni Toivoniemi u taj koncept unijeti puno svježine, a dinamika odnosa u ovoj zanimljivoj ekipi doslovno će se mijenjati iz minute u minutu i svakog trenutka otkrivat ćemo nešto novo. Desetak godina oni se nisu vidjeli i iako su neki od njih prijatelji još od mladosti i premda misle da znaju sve jedni o drugima, shvatit ćemo da to baš i nije tako.

"Seurapeli" ili "Games People Play" najbolje bi se moglo opisati humornom dramom ili tragikomedijom o ljudima koji su već na pragu četrdesetih, a to gotovo da nisu shvatili. Iako imaju 35 ili 40 godina u glavi se oni i dalje osjećaju kao da su još uvijek dvadesetogodišnjaci i da je život ispred njih te vjeruju da će se sve ipak nekako posložiti onako kako su se nekoć nadali. Naravno da to baš i nije tako i da su svi oni toga jako dobro svjesni. Tako na samom početku dok se okupljaju gotovo svi oni glume da su sretni i pretvaraju se da su u dobrim fazama u životima, no vrlo brzo postat će nam jasno da se praktički nikome od njih život nije razvio onako kako se nadao. Svi oni se pretvaraju osim slavljenice Mitzi (Emmi Parvainen) koja se upravo razvela i kojoj uopće nije do slavlja, a sa svojom djevojkom Ullom ondje je stigao i Juhana koji je s Mitzi nekoć bio u dugogodišnjoj vezi.

I ne pokušava on sakriti da se još nije oporavio od prekida s Mitzi, a skupa su nekoć bili i brbljavi alfa mužjak i Juhanin najbolji prijatelj Härde (Eero Milonoff) te Veronika (Laura Birn) koja se na okupljanju pojavila s novim partnerom, švedskim glumcem i zvijezdom holivudskih filmova Mikaleom (Christian Hillborg). Tu su i Veronikina mlađa sestra Natali te Härdeov mlađi brat Janne koji su u tajnoj vezi, a vrlo brzo situacija će se početi komplicirati. Naravno da će na to utjecati obilne količine alkohola po kojima će se udarati u tipičnom finskom stilu, a stvari će se vrlo brzo krenuti kuhati i sve ono što je bilo neizrečeno, uskoro će se izreći i sve ono što ih je godinama tištilo izaći će na površinu. Bio je "Seurapeli" podjednako duhovit i tužan, neozbiljan i ozbiljan film, dinamična i zaigrana priča o ljudskim odnosima koju sjajno iznosi kvalitetna glumačka ekipa.

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.