The Duke [2021]

The Duke
Neon Films
Režija: 
Roger Michell
Scenario: 
Richard Bean, Clive Coleman
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.5
7

Britanski autor Rodžer Mičel (Roger Mitchell), najpoznatiji javnosti po romantičnoj komediji Notting Hill, potpisuje film The Duke, storiju o taksisti, koji igrom sudbine postaje lopov u potrazi za socijalnom pravdom.

The Duke je naziv izvučen iz portreta Vojvode od Velingtona Franciska Goje, koji je 1961. godine odneo Kempton Banton iz Nacionalne galerije u Londonu, u želji da ucenom pribavi pravdu za starije sugrađane i njihovo pravo na pristojan smeštaj u gerijatrijskim ustanovama.

Mičel i njegovi saradnici na scenariju Ričard Bin i Klajv Kolman ovaj biopik baziraju na opuštenoj atmosferi svinging Londona početkom šezdesetih, gde su komšijski odnosi bili ključni u određivanju ljudskog karaktera, te se u skladu s tim i pravda i zakon nisu uzimali previše rigorozno, već se brinulo o sudbini malog čoveka u zajednici, čiji je cilj očuvanje opšte harmonije.

Međutim, sve ovo ne govori u prilog da se radi o pitkoj drami, jer scenario pruža mnogo elokvencije i sofisticiranosti, pa je tako film sažet od filozofskih one-linera i poučnih monologa, a ni dijalozi ne izlazi iz okvira poslovično kvalitetenih dramskih performansa, gde dominira neodoljivi Džim Brodbent (Jim Broadbent), kao Don Kihot iz predgrađa, i njegova supruga koju tumači legendarna Helen Miren.

The Duke jeste potencijalni bioskopski hit, jeste u maniru Mičelove agende da kreira drame s puno duha i humora, bazirane na jakim karakternim performansima, ali jak scenario ovaj zabavan uradak izduže iznad proseka i čini ga favoritom kako publike, tako i kritike.

Preporuka