The Minimalists: Less Is Now [2021]

The Minimalists: Less Is Now
Netflix
Režija: 
Matt D'Avella
Scenario: 
Matt D'Avella
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Met D’Avela (Matt D'Avella) nakon što je u 2015. godini izbacio dokumentarac Minimalism: A Documentary About the Important Things, prateći svoje junake – japije koji su odustali od maničnog konzumerizma, vraća se istoj temi i nekim novim junacima filmom The Minimalists: Less Is Now.

Minimalizam je neka vrsta životne filozofije po kojoj sve što vam je potrebno staje u jedan kofer, možda čak i bukvalno, a ne samo metarforično, mada, D’Avelini junaci u nastavku storije pružaju uvid u živote nakon putešestija po Americi i pripagiranja antikonzumerizma i neumerenog hedonizma.

Rajan i Džošua su prijatelji iz detinjstva, oni su izgnanici, odbačeni, šikanirani otpadnici, buckasti gikovi osuđeni na marginalnu egzistenciju u sistemu koji ih prepoznaje kao autsajdere... sve do trenutka kada njihov inat, intelekt i snaga volje ne krenu da rade u njihovu korist, ali, nažalost, po koju cenu.

Iako su stekli status u surovoj kapitalističkoj hijerarhiji, ta materijalna dobit donela im je život pun međusobnog ponižavanja i jurnjave po kancelarijama zarad što bolje pozicije u firmi, dok se novac trošio na gomilu materijalnih dobara često nepotrebnih i suvišnih običnom čoveku... mada, tih stvari nema u nastavku njhove priče, već se one negde diskretno nameću u prvom delu, dok Less Is Now nekako pravi diskurs u smeru uticaja njihovog ličnog iskustva na ljude širom Amerike... barem u početku.

A Documentary About the Important Things bio je više road-movie, pa je samim tim dinamika događaja uticala na vedar duh i ton priče, dok su se Rajan i Džošua uklapili u modele veštih i iskrenih govornika, pa su i njihove priče u direktnim susretima s ljudima na terenu delovale emotivno i otvoreno.

Less Is Now je korak nazad u pogledu kvaliteta narativa, ali je opsežniji i možda realniji pogled na suštinske stvari u životu, koje su uglavnom sklop kompromisa i individualne bodrosti i snage karaktera, pa je tako ovaj D’Avelin film sadržajno objektivniji i prizemniji, i bliži običnim ljudima, čiji bankovni računi neće preći milionske iznose.

Preporuka