Nobody [2021]

Nobody
87North, Dentsu, Eighty Two Films
Režija: 
Ilya Naishuller
Scenario: 
Derek Kolstad
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Spanish | Russian | English
6.5
6

Autor filma Hardcore Henry Ilja Najšuler (Ilya Naishuller) udružuje snage sa kreatorom John Wick franšize Derekom Kolstadom, kako bi napravio zabavan akcijaš Nobody, film utemeljen na stilskim postulatima pomenuta dva uratka.

Za tu potrebu angažovali su pravu osobu – Boba Odenkirka, glumca u zrelim godinama, naravno, široj javnosti poznatog po roli ljigavog advokata Sola Gudmena iz serijala Breaking Bad i Better Call Saul.

Bob Odenkirk glumi klasičnog radnika više srednje američke klase, koji u elipsama traći dane, deleći život u, za umiranje, savršenom pregrađu... oženjen je i ima dvoje dece.

Stvari kreću nizbrdo kada jedne noći bivaju opljačkani od naizgled prilično trapavih lopova, međutim, senku na upad baca neodlučnost i kalkulisanje oca da preuzme stvar u svoje ruke i u klasičnom američkom maniru zaštiti porodicu.

To će biti okidač u glavi junaka i povod za narativni diskurs, gde otkrivamo masku prikrivenog agenta sa gomilom stres disordera, poremećajem kontrole besa i ko zna još kakvim fobijama, karakterističnim za ratne veterane i bivše policajce.

Junak filma ubrzo dolazi u sukob sa omiljenim negativcem novijeg Holivuda ruskom mafijom, koju predvodi klasičan sredovečni džiber – nasilan, lud, drogiran, užasno loše obučen i na kraju tragedije budala.

Kolstada i Najšulera iz narativnog vrtloga vadi Odenkirk i akcione scene, dok scenario više tu služi kao prečica kako bismo što pre zagazili u jurnjavu kolima, puškaranje, sloumoušne i po koju prilično brutalnu tuču do iznemoglosti sa izneneđujuće malim posledicama.

Nobody je svakako pravljen za bioskope u vremenima kada isti doživljavaju krizu i u tom smislu ima publiku, ali generalno akcija zbog akcije nije dovoljna, ako iza nje ne stoji nešto originalnija ideja.

Preporuka

share

share