All Creatures Great and Small [2020]

All Creatures Great and Small
Sezona 1
Channel 5 / 2020
Scenario: 
James Herriot, Lisa Holdsworth, Julian Jones
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
9.0
9

Britanski veterinar James Alfred Wight je tokom 70ih godina prošlog veka napisao seriju romana inspirisanih njegovom veterinarskom praksom u idiličnom seocetu u Jorkširu. Sve je započelo prvim romanom „If They Could Talk“ (1970) i nastavilo se kroz još osam romana iz ove serije, još desetak dečijih knjiga i dva putopisna romana o Jorkširu. Wight je ove romane izdavao pod pseudonimom James Herriot koji je preuzeo od škotskog golmana Jamesa Jima Herriota koji je branio za Brimigham F.C. u drugoj polovini 60ih godina prošlog veka.

Prva tri romana originalne serije, počevši od pomenutog „If They Could Talk“, zatim „It Shouldn't Happen to a Vet” (1972) i “Let Sleeping Vets Lie” (1974) kasnije su objavljena kao jedno izdanje pod imenom “All Creatures Great and Small”.

Upravo pod ovim imenom romani Jamesa Herriota su nekoliko puta ekranizovani i svaka od ekranizacija zadobila je velike simptatije publike i kritike. Prva tv ekranizacija, u formatu tv serije išla je od 1978. do 1980.godine a zatim od 1988. do 1990.godine i postala je jedan od najboljih i najvoljenijih izdanaka izuzetne tradicije britanske “period” ili istorijske drame.

Najnovija ekranizacija “All Creatures Great and Small” sa šest epizoda prikazana je prošle godine tokom septembra meseca i početkom oktobra, a zatim i specijalna, božićnom, sedmom epizoda koja je emitovana par dana pre božića 2020.godine.

Kao nekome, ko u poslednje dve decenije, provodi u veterinarskim ambulantama daleko više trenutaka nego što bi želeo, od kojih su neki bili oni teški momenti, koje nećete zaboraviti do svog kraja, sama ideja gledanja tv serije sa ovom tematikom, delovala je kao potencijalno nepotrebno evociranje upravo pomenutih momenata.  Da potpuno grešim ubedila su me već prvih desetak minuta ove tv serije.