Guest Artist [2019]

Guest Artist
Grand River Productions
Režija: 
Timothy Busfield
Scenario: 
Jeff Daniels
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Stari, dobri američki teatar drame nigde nije bolje potretisan nego u delima njima omiljenih autora kao što su Judžin O’Nil, Tenesi Vilijams, Nil Sajmon, tako da ta trajna vrednost i fascinacija veličinama Brodveja iznova biva inspiracija za američke dramaturge.

U slučaju filma Guest Artist imamo na delu adaptaciju istoimenog komada Džefa Danijelsa (Jeff Daniels), sada već iskusnog pre svega glumca, ali u pojednim slučajevima i režisera, a u Guest Artist, Danijels adaptira sopstveni scenario i glumi glavnu ulogu, dok režiju potpisuje Timoti Basfild (Timothy Busfield).

Guest Artist je jednočinka prenesena na veliko platno, puna duhovitih i ciničnih opaski, efektnih one-linera, gotovo u potpunosti smeštena na lokalitetu puste železničke stanice u američkoj zabiti, gde matorog pijanca i zaboravljenog dramaturga iz Njujorka dočekuje mladi umetnik, čija ga je pozorišna trupa angažovala na postavljanju nove drame.

Ovako prepričan film zaista i deluje nalik dramama Judžina O’Nila, gde se otpadnici sistema, društevni autsajderi, lokalni genijalci i zaboravljeni umetnici sudaraju sa sopstvenim demonima sudbine i personalnim strahovima, uzaludno čekajući Godoa.

Danijels je iskusan lisac teatra, i njegova fascinacija delima O’Nila nije samo formalna, već se uticaj velikog dramaturga fino prenosi na kolena mlađeg kolege, koji poentira na poslovičnoj efektivi potentnih dijaloga, nečega što akutno fali modernoj filmskoj produkciji.

Guest Artist je pre svega film namenjen onoj publici, koja želi da vidi nešto malo stare, dobre statične drame u mizanscenima koji ne vrište za pažnjom, već ostavljaju prostora za uživanje u glumi, zapletu i razvoj događaja, bez namere da fasciniraju, ali i u takvoj postavci Basfildova režija može delovati pomalo sterilno, tako da se pruža prostor za umerenu kritiku, ali bez značajnijeg ishoda po konačan utisak.

Preporuka

share

share