The English Game [2020]

The English Game
Netflix / 2020
Režija: 
Tim Fywell, Birgitte Stærmose
Scenario: 
Julian Fellowes, Oliver Cotton, Edward Charlton, Richard Barber
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
enlgeski
8.0
8

Od fudbala teško da možete pobeći u današnjem svetu. Teško je i ako se stvarno trudite. Čak i sada, tokom ove pandemije postoji mnogo onih kojima je teže što nema fudbala na tv programu, nego što ljudi umiru oko njih.  Ali odavno je jasno da na zdravu pamet čoveka u moderrnom društvu odavno ne može da se računa.

Kako je sve to oko fudbala počelo? Postoje podaci da su se igre sa loptom slične fudbalu igrale još 3 veka pre nove ere u drevnoj Kini. Zatim u antičkoj Grčkoj i Rimu, kod brojnih domorodačkih plemena na američkom kontientu, pa i kod maora na Novom Zelandu.

U srednjem veku to je preraslo u popularne, ponekad opasne i smrtonoste partije u kojima bi se pripadnici dva različita naselja, sela, organizovali timove, koje bi tačnije nazvali ruljom, sučeljili u nadigravanju oko naduvene životinjske bešike.

Moderna verzija fudbala rodila se u engleskim elitnim školama. Upravo su se u njima zacrtala prva pravila moderne igre koje su igru otele iz ruka rulje i pretvorile je u organizovan sport. Tako je prvi zapis o zvaničnoj utakmici između dva tima po novim pravilima datira još u 1519. godinu dok su akteri ove utakmice bili timovi koleža Iton i Vinčester.

Tako da je, potpuno opravdano fudbal nazvati „engleskom igrom“ jer se moderana verzija ovog sporta rodila upravo u toj zemlji. Radnja mini tv serije „The English Game“ govori o još jednom, možda i najvažnijem momentu u istoriji fubala, trenutku pojave prvih profesionalnih igrača 1879.godine.

Elem te 1879. godine fudbal postaje sve popularniji sport. Novi fudbalski klubovi niču širom čitave kraljevine. U tom trenutku jedino tačmičenje je FA kup, tačnije kup koji organizuje fudbalsak asocijacija Engleske. Fudbalska liga je osnovana 1888.godine. FA kupom do tog trenutka dominiraju klubovi koji dolaze iz popularnih elitnih škola i koledža u kojima pak igraju uglavnom pripadnici engleske više klase. Jedan od najzjačajnih i najtrofejnijih klubova u tom trenutku je Old Etonians, sačinjen od bivših studenata koledža Iton. Njihov najbolji igrač , a ujedno i prva fudbalska zvezda na svetu je Arthur Kinnaird, koga glumi Edward Holcroft.  Kinnaird je i sam plemić, bio je svestran sportista. Odličan u tenisu, osvojio je nekoliko nagrada , zatim jednako dobar u atletici i veslanju, ali je ipak ostao upamćen kao odličan fudbaler, bar za ono doba.

Preporuka

share