Invisible Life [2019]

A Vida Invisível a.k.a. Invisible Life
Canal Brasil, Pola Pandora Filmproduktions, RT Features / 2019
Režija: 
Karim Aïnouz
Scenario: 
Murilo Hauser, Inés Bortagaray, Karim Aïnouz, Martha Batalha (based on the book by)
Zemlja proizvodnje: 
Brazil, Germany
Jezik: 
Portuguese, Greek
9
9
Još jedan zaista impresivan film stiže nam iz Brazila, a "Nevidljivi život Euridice Gusmao" bio je i tamošnji kandidat za Oscara, no nije ušao u krug nominiranih. "The Invisible Life" ili "A vida invisivel" premijerno je prikazan u Cannesu, i to u sekciji Drukčiji pogled, gdje je osvojio i glavnu nagradu, a film koji je Karim Ainouz snimio prema istoimenom romanu Marte Batalhe, zbiva se u Rio de Janeiru pedesetih godina prošlog stoljeća. Guida (Julia Stockler) i Euridice (Carol Duarte) sestre su koje su tek ušle u svijet punoljetnih, no vrlo brzo život će razdvojiti ove dvije djevojke. Odrastale su one u domu doseljenika iz Portugala, strogog i tradicionalnog oca pekara, koji je odlučio Guidu izbrisati iz života nakon što je pobjegla s mornarom iz Grčke.
Kad se godinu, dvije potom Guida vratila kući trudna, stari ju je izbacio iz kuće uz riječi da ona za njega više ne postoji. U međuvremenu, i mlada pijanistica Euridice, koja je sanjala odlazak na glazbenu akademiju u Beč se udala. I to za tipa kojeg joj je odabrao otac, nećaka njegog poslovnog partnera te odselila od kuće tako da nije bila ni svjesna da se njena sestra vratila u Rio. S druge strane, roditelji su Guidi rekli da je Euridice zaista otišla u Beč i obje sestre nastavile su živjeti u uvjerenju da je barem ona druga uspjela u životu i nastavile zamišljati sestrin život na način kao da su uspjele. Iako su sestre slale jedna drugoj pisma, komunikacija bi zapinjala na njihovom ocu i majci koji ih ne bi proslijeđivali i ne znajući da ih zapravo dijeli tek nekoliko kvartova, sestre će živjeti svoje živote.
 
I bilo je ovo jedna od onih nevjerojatno emotivnih, potresnih priča koja bi i kod onih najtvrđih mogla istjerati suzu na oko snimljena s toliko nježnosti, stila i poetike. Režiran je ovaj film na način da na trenutke djeluje kao san, a i svi zvukovi, glazba i boje brižno su odabrani da samo produbljuju emotivnost. Predstavio se Ainouz kao autor s prepoznatljivim stilom i osjećajem, a film "A vida invisivel" je dirljiva drama o životima uništenim i upropaštenim zbog nečijeg inata. Ujedno je ovo i film o položaju žena u brazilskom društvu tog razdoblja jer i Guida i Euridice morat će odustati od svojih snova, a drži ih samo što vjeruju da je ona druga uspjela ostvariti ono što je željela. Film je to i prepun životne mudrosti, o životu na margini društva i sposobnosti čovjeka da preživi i najstrašnije i prilagodi se na najgore te i u svom tom zlu, nesreći i patnji uspije pronaći nešto za što će se uhvatiti i nastaviti sa životom. 
 
Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share

share