Islet - Eyelet [2020]

Islet
Eyelet
Fire Records / 2020
8.2
8

Godine 2009. u Kardifu,  Emma Daman i braća Mark i John JT Thomas osnovali su bend Islet sa jednim pravilom „sve je moguće“. Uskoro im se pridružio Alex Williams. Bend na početku nije imao podeljene uloge, ili glavni vokal. Muzičari su se smenjivali na instrumentima od pesme do pesme, kombinujući psych rock, atmosferični dream pop pa sve do post panka.   Bend je od tada objavio dva albuma „Illuminated People“ (2012) i „Released by the Movement“ (2013) i uz svoj fanzin, organizovanje festivala, pomoć brojnim bnendovima postali jedan od najznačajnijih i najvrednijih šlanova velške DIY scene.

Početkom godine, Islet su objavili svoj treći album „Eyelet“ prvi za izdavačku kuću Fire Records. nogo toga se promenilo u njihovim životima. Emma i Mark su oekivali svoje drugo dete, dok je Alex Williams izgubio majku.

Album otvara eterična dream pop „Caterpillar“. Hipnotični vokal Emme Daman praćen je koktelom tihe gitarske linije i sintisajzera uz nenametljiv ritam.  Emmin vokal je dominantan i na upečatljivoj „Good Grief“ potopljenoj u noćnu „trippy“ atmosferu. 

Laganija i svetlija „Treasure“ donosi kompelmentarne vokale Marka i Emme praćene baršunastom elektronikom. „Geese“ je zasnovana na romanu o velškoj istoriji „People of the Black MountainsRaymonda Williamsa, dok muzički ova pesma se potpuno uklapa u dominantu opčinjavajuću psihadeličnu atmosferu, kao i pesme “Moon” i “No Host”.

„Sqwylfa Rock“, „Florist“ i „Clouds“  naginju ka vibrantnom elektro popu. Iskrena, emotivna, energična, zanosno melanholična „Radel 10“, meni najdraža na albumu, je jasan izraz politčkog stava, delom inspirisana esejima „The Good Immigrant“ a delom svojim ličnim iskustvima iz života osobe imigrantskog porekla.

Treći album “Eyelet”  velškog  benda Islet je inteligentan, vispren, intrigantan i osvežavajući i njihov najbolji u dosadašnjoj karijeri.

Bandcamp stranica benda