…And You Will Know Us By The Trail Of Dead - X: The Godless Void and Other Stories [2020]

…And You Will Know Us By The Trail Of Dead
X: The Godless Void and Other Stories
Dine Alone Records / 2020
8.4
8

…And You Will Know Us By The Trail Of Dead su prošle, 2019.godine, proslavili četvrt veka rada. Prvi album, istog naziva kao i bend objavili su 1998.godine.Sledeće godine usledio je odličan album Madonna. Dva veoma dobra albuma u dve godine, za nezavisne izdavačke kuće,  preporučile su bend znatno većoj etiketi Interscope za koju su 2002. godine objavili Source Tags & Codes.

Source Tags & Codes je zadobio univerzalno dobre kritike i smatra se jednim od kultnih albuma indie rock pravca. Nakon toga usledili su znatno slabije prihvaćeni i ocenjeni albumi Worlds Apart i So Divided. Negde u ovom periodu, i pored činejnice da je bend redovno objaljivao albuma The Century Self (2009),  Tao of the Dead (2011),  Lost Songs (2012), IX (2014), nekako su iščezli sa mog muzičkog radara.  Preslušavajući sada te propuštene albuma, jasno mi je da su zaslužili malo više vremena i pažnje jer su svi ovi albumi sasvim korektna muzička izdanja.

Iako ni jedan od ovih pomenutih albuma u poslednjih 11 godina, nije dostigao popularnost i kvalitet Source Tags & Codes, svako sledeći je ipak bio kvalitativan napredan u odnosu na prehodni.

U tom pravcu kreće se i njihovo deseto ostvarenje, album X: The Godless Void and Other Stories. Ukoliko volite gitarsku muziku, X: The Godless Void and Other Stories  aposlutno čekira sve potrebne elemente za dobar i kvalitetan gitarski indie rock album. Pravi osećaj za dinamiku, dobre gitarske melodije,  veoma dobra, snažan ritam sekcija, bas linije koje jednostavno nose melodiju, stvarajući čvrste temelje za gitare i odlične vokalne harmonije, i na kraju, u osnovi svega pop senzibilitet. To postaje jasno od prve pesme “All Who Wander” koja donosi sve prepoznatljiv muzički izraz ovog benda, oštre rifove u klinču sa čvrstim ritmom i klavirom koji klizi preko distrozirane buke.

Conrad Keeley i Jason Reece su jedina dva člana koja su u bendu od samog početka. Tokom 25 godina, kroz bend je prošlo 13 muzičara uključujući tu i trenutne članove Autry Fulbrighta II (bas­, vokali) i Jamie Millera (bubanj) koji su sa bendom od početka decenije.

Keeley I Reece se smenjuju na gitari, bubnju i vokalima, kako na albumu tako i na živim nastupima. Njihov lični pečat može se osetiti kroz pesme. Neke imaju se više oslanaju na pop melodije propuštene kroz distorzirane gitare, kao recimo odlična “Don’t Look Down” i “Into the godless Void”,  dok su druge žešće i sirovije poput “Who Haunts the Haunter”.

“Children  of the Sky” i “Gravity” kreću lagano da bi vas tokom krešenda prikucala svojom žestinom i snagom. “Blade of the Wind” začinjena je psihodeličnom atmosferom, posebno kroz vokalne aranžmane, da bi album zatvorila kompleksna i živopisna “Through the Sunlit Door”.

Nakon dvadeset pet godina …And You Will Know Us By The Trail Of Dead ne pokazuju znake umora i nedostatka inspiracije ili strasti. X: The Godless Void and Other Stories  je odličan album, prava poslastica za ljubitelje gitarskog, indie rock zvuka.