The Hu - Gereg [2019]

The Hu
Gereg
Eleven Seven / 2019
8.4
8

The Hu su protutnjali svetskom muzičkom silinom legendarne Zlatne Horde. I osvojili je svojom zanimljivom i egzotičnom fuzijom mongolskog folka i moderne rock muzike. The Hu postoje od 2016.godin. Jezgro benda čine muzičari veoma tečkih imena za pisanje i izgovaranje Galbadrakh Tsendbaatar a.k.a. "Gala" (glavni vokali, morin khuur), Enkhasaikhan Batjargal a.k.a. "Enkush" (glavni morin khur, vokali), Nyamjantsan Galsanjamts a.k.a. "Jaya" (drombulje, tsuur, frula, vokali), i Temuulen Naranbaatar a.k.a. "Temka" (tovshuur, prateći vokali). Bend je na živim nastupima dopunjen još četvoricom muzičara koji su zaduženi za prateće gitare, bas, bubnjeve i udaraljke.
The Hu nisu prva pojava koja je radila uspečnu fuziju ovih stilova. Pre nekoliko godina pažnju, ponajviše metal publike, ili one koja je sklona čvršćim muzičkim žanrovima privukao je bend Tengger Cavalry. Iako na papiru Tengger Cavalry i dalje postoje, njihov osnivač i vođa, kinesko/mongolski muzičar Nature Ganganbaigal na žalost preminuo je sredinom juna u 29.godini. Iza ovog benda ostalo je osam albuma.

The Hu nisu toliko bliski metal muzici kao Tengger Cavalry, i bend svoju muziku naziva hunnu rockom. U osnovi njihove muzike je veoma egzotična i autentična mongolska folk muzika, koju odlikuje specifični stil grlenog ili alikvotnog pevanja. Alikvotno pevanje je posebna tehnika kanalisanog pevanja. Predstavlja rezonantno izdržavanje osnovne tonske frekvencije koja pevaču omogućava da peva više od jednog tona u isto vreme.

Ovakav stil pevanja, koji se još naziva i tuvansko ili mongolsko grleno pevanje karakterističan je za narode Tuve (Ruska republika na koja se graniči sa Mongolijom), istočnog Sibira i Mongolije. Pored ovog fascinantnog vokalnog stila The Hu instrumentalnu osnovu svoje muzike grade na autentičnim instrumentima vezanim za njihovo podneblje, malo poznatih širom sveta. Glavni instrument je morin khur, vrsta dvožičnog instrumenta , nešto između gusla i violine. Tovshuur ne nešto poput bendža ili bas gitare, tsuur je samo jedna od različitih mongolskih frula koje ovaj bend koristi.

Mnogi bendovi šrom sveta, koji svoju osnovu grade na folk muzici nekog podneblja, najefektivnije su stizali do popularizacije svoje muzike ugrađujući u nju opšte poznate elemente rock, pop, hip-hop ili metal muzike, koji su, poput univerzalnog muzičkog jezika poznati i prihvaćeni širom sveta. Upravo u ovakvnom pristupu muzici i leži velika popularnost koju su The Hu, zadobili širom sveta u prošlog godini.

Koliko god mongolska muzika bila fascinanta i zanimljiva, ona je znatno lakše prihvatljivija prosečnom slušaocu pomešana sa žanrom koji mu je dobro poznat. To je provereni recept koji koriste mnogi svetski poznati bendovi i muzičari bendovi širom sveta, koji popularne žanrove začine latino, karipskom, meksičkom, afričkom ili keltskom muzikom.

Neverovatan proboj benda The Hu krenuo je pred kraj 2018.godine, kada je bend objavio dva video spota, za pesme “Yuve Yuve Yu” i “Wolf Totem”. Vratoloman uspeh je započeo na socijalnim mrežama kada je neko podelio odličan video za još bolju pesmu “Wolf Totem” uz kometar da je mongolijski metal fantastičan. Za manje od par dana video spot je imao nekoliko miliona pregleda. Do oktobra meseca ove dva video spota prešla su 25 miliona pregleda. Singl “Wolf Totem” došao do prvog mesta Bilbordove liste u aprilu, čime su postali prvi mongolski bend kome je to pošlo za rukom.