High Maintenance

High Maintenance
HBO
Režija: 
Ben Sinclair, Katja Blichfeld
Scenario: 
Ben Sinclair, Katja Blichfeld
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
10
10

Zagonetna poetska slika bradonje na biciklu, koji tumara četvrtima Bruklina sa rančićem na leđima, uvodi nas u svet usamljenih duša u potrazi za smislom života.

Iako spakovana u relativno mali vremenski okvir, serija High Maintenance, neprikosnoveni je biser američke nezavisne produkcije, i poprilično je nadahnjujuće delo za mlade autore širom sveta,  jer iza njene istorije kruži jedna inspirišuća priča.

Bivši bračni par Katja Bličfeld (Katja Blichfeld) i Ben Sinkler (Ben Sinclair) verovatno nisu ni slutili kada su prvi put prezentovali svoju indie komediju na portal Vimeo 2012. godine, da će veliki HBO tu seriju otkupiti par godina kasnije, i na taj način omogućiti mnogo širi i značajniji kontakt sa ljubiteljima ovakvih ostvarenja širom sveta.

High Maintenance je mahom sastavljen od fragmentanih delova priča koje zadiru u intimu mnogobrojnih junaka, čije je vezivno tkivo sitni diler marihuane na biciklu, kojeg igra sam Sinkler.

The Guy dolazi na adrese svojih kupaca, često se i sam uključuje u proces konzumacije (uglavnom nevoljno), ali fokus priče, odnosno kamera, ostaje sa konzumentom koji je došao u interakciju s simpatičnim bradonjom.

Iako ovaj vid narativnog toka nameće jedan neuobičajen perceptivni poduhvat kod posmatrača, imajući u vidu tradicionalne generičke matrice vezivanja publike za subjekte, Sinkler uspeva da inventivnim pristupom zaintrigira gledaoce i pruži vanserijsku zabavu, začinjenu fenomenalnom alternativnom i psihodeličnom muzikom bendova novije generacije.

High Maintenance ima svoje uspone i relativne padove, ali fokus se ne gubi niti jednog trenutka, i u tri sezone Bličfeldova i Sinkler kreirali su jedno od najboljih ostvarenja u dvadesetprvom veku, delo koje postaje obavezno štivo za ljubitelje nezavisnih i indie ostvarenja.

Preporuka