The Red Pill [2016]

The Red Pill
Jaye Bird Productions
Režija: 
Cassie Jaye
Scenario: 
Cassie Jaye
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

U svetu svih mogućih nejednakosti, da li je došlo vreme da se na polne (gender) podele baci nov tračak razumavanja, a sve u svetlu novih statističkih istraživanja, koja su poražavajuća za muškarce (barem u Americi), po kojima visoki procenti mortalnosti vape za društvenim pitanjima, i potražuju adekvatne odgovore.

Feminizam je u svom začetku bio pokret koji se borio za društvenu, političku, ekonomsku jednakost polova. Uzimajući u obzir civilizacijske i biološke razlike među polovima, feministički pokreti širom svetu su naravno nailazili na otpor društva, mahom tamo gde je postojala jaka konzervativna, verski orijetisana i usmerena zajednica, gde se dominacija muškaraca podrazumevala.

Što je država bila liberalnija, činilo se da su ženska prava jačala, ali je uprkos povoljnoj društveno-političkoj klimi, sve to išlo poprilično sporo, jer se pojava oportunizma često kosila osnovnom plemenitošću ideje jednakosti.

Kejsi Džej (Cassie Jaye), mlada američka glumica, koja je prethodnih godina prešla iza kamere, praveći socijalno angažovane dokumentane filmove, u svom ostvarenju iz 2016. godine, nazvanom The Red Pill (izvedenica iz moralne dileme filma Matrix) ispituje sopstveno poimanje, veru i poznavanje feminizma, zadiruću duboko u razgovore i rasprave sa liderima pokreta MRA (Men’s Rights Activists).

The Red Pill je zanimljiv i moglo bi se reći kontroverzan dokumentarni film. Razgovori autorke sa ideološkim i političkim vođama MRA pokreta otkrivaju zapravo grupu vrlo dobro organizovanih, i krajnje umerenih aktivista, koji su i sami mahom u prošlosti bili deo femističkog pokreta.

Njima u filmu mahom oponiraju radikalno nastrojeni delovi feminističkog pokreta, koji ideju o zaštiti muškaraca vide kao šovinstički pokušaj izjednačavanja određenih polnih prava i atak na feminizam u globalu.

Kako film napreduje, tako i autorka ima moralnu dilemu, jer njena vera u sopstvenu posvećenenost ideji biva dobrano poljuljana, i bačena na test nakon novih saznanja.

Taj aspekt je i deo kontroverze. Koliko je Kejsi Džej izmanipulisana, a koliko je film samo iskren i otvoren kontemplativno-introspektivni deo procesa sazrevanja mlade osobe?

Ako stavimo po strani teorije zavere, The Red Pill jeste verodostojan i sasvim zreo pokušaj da se na stare društvene probleme baci novo svetlo, kako bi se razgovorima i otvorenim debatama došlo do globalnog jedinstva i izjednačavanja stavova.

Preporuka

share
share