The Favourite [2018]

The Favourite
Element Pictures, Scarlet Films, Film4
Režija: 
Yorgos Lanthimos
Scenario: 
Deborah Davis, Tony McNamara
Zemlja proizvodnje: 
Ireland | UK | USA
Jezik: 
English
9.0
9

Ako je period drama jedan od filmski najzahtevnijih i kostimografski najskupljih žanrova, a u isto vreme i jedan od onih iz čije drenovine je gotovo nemoguće iscediti kap vode, onda je grčki autor Jorgos Lantimos (Jorgos Lanthimos) pravi čovek da unese dašak svežine u celuloidno prašnjave prošlovekovne drame.  

Oreol jednog od najkontroverznijh reditelja današnjice Lantimos je navukao još sa filmom Dogtooth, a provokativnu narativnu matricu koju je ustanovio tvrdoglavo nije napuštao ni sa prethodnikom Mezimice, filmom The Killing of a Sacred Deer.

Iz Larsa fon Trira i Gaspara Noe, Lantimos je verovatno jedan od retkih svetski priznatih autora, čiji filmovi se očekuju sa nestrpljenjem, jednako sa zebnjom i strepnjom. Krajnje nepredvidljiv, provokativan i brutalan, ali i vrlo duhovit i kreativno nadahnut, Lantimos pravi drame koje umeju da zabavljaju, ali u isti mah umeju da zgade i da budu izuzetno naporne za gledanje.

Ipak, vođenje priče, kao i smislen i dosledan scenario, morili su Lantimosa kroz karijeru, ako izuzmemo minuciozno i kruto tretiranje fabule antičke tragedije u The Killing of a Sacred Deer.

Sve do filma The Favourite, drame koju po prvi put Lantimos ne potpisuje kao scenarista. I to se pokazalo kao pun pogodak.

Autorski tandem Debora Dejvis (Deborah Davis) i Toni Meknamara (Tony McNamara) daju oštrinu i fokus Lantimosovom perfektnom osećaju za apsurd i periodičnu bizarnost, čineći Mezimicu izuzetno gledljivim i sadržajno bogatim iskustvom, bez nepotrebnih patosa i praznih hodova.

Priča o tužnom životu Kraljice Ane, okruženoj seksualnim i titularnim predatorkama, kao i manipulativnim i oportunistički nastrojenim predstavnicima Doma lordova, savršeno je okruženje za sitne narativne smicalice i duhovite opaske Lantimosove vazda zabavne režije.

Uz maestralno korišćenje uglavnom prirodnog svetla za dočaravanje mračne atmosfere enterijera, Lantimos kreira okruženje za glumačke performanse karijere sve tri vodeće protagonistkinje, pružajući tako balans vredan svakog minuta, za njegov ubedljivo najbolji i najzaokruženiji film.

Preporuka

share