Blindspotting [2018]

Blindspotting
Foley Walkers Studio, Snoot Entertainment
Režija: 
Carlos López Estrada
Scenario: 
Rafael Casal, Daveed Diggs
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Dugometražni rediteljski debi Karlosa Lopeza Estrade (Carlos Lopes Estrada) nazvan Blindspotting, pristojan je omaž pričama i porukama koje su tokom prethodnih decenija slali afroamerički autori Džon Singlton (John Singlton) i Spajk Li (Spike Lee).

Estradina tema o modernim odnosima među ljudima, u rasnim nemirima pogođenim delovima Amerike, sagledavana je kroz priču o dva potpuno dijametralno suprostavljena karaktera.

Na jednoj strani je afroamerikanac, koji odbrojavajući poslednje časove svoje uslovne kazne pokušava da krene ispravnim putem, putem na kojem stoji njegov dugogodišnji prijatelj belac, koji baštini i upražnjava sve stereotipe vezene upravo za afromerikance.

I jedan i drugi su načelno pripadnci radničke klase, i kao takvi protivnici rasnih nemira. Međutim, u sklopu sopstvenih lokalno-teritorijalno-plemenskih shvatanja, njima pritajena pretnja zapravo preti od došljaka, mladih generacija i hipstera sa lokalnih koledža, tako da se njihov fašizam krije u njihovoj iluziji i namanju svesti o tome šta je zapravo moralno ispravno delovanje.

Kao sila koja deluje van njihovih životnih tokova, na koju oni nemaju direktan uticaj, javlja se policijska brutalnost, pokazujući im koliko su zapravo mali i beznačajni.

Blindspotting je fina karakterna studija, koja funkcioniše uprkos autorovoj otvorenoj želji da svoje junake prikaže kao stripovski komične otpadnike sistema. To su uvek pokaže i kao prednost i kao najveća boljka filmova koji potražuju savršen balans između ozbiljno pozicionirane društvene drame i lokalne buddy komedije.

Preporuka