The Bothersome Man [2006]

Den brysomme mannen
Sandrew Metronome Norge,The Icelandic Filmcompany,Tordenfilm AS
Režija: 
Jens Lien
Scenario: 
Per Schreiner
Zemlja proizvodnje: 
Norway | Iceland
Jezik: 
Norwegian
7.5
7

The Bothersome Man ili Nezgodan čovek je norveško-islandska distopija, koja ima šansu da s godinama stekne kultni status.

U fokusu priče zatičemo Andreasu, prosečnog poslovno obučenog Norvežanima, koji se suočava sa bezdušnim sistemom administrativne industrije.

Autor film Jens Lien svoju distopijsku dramu prezentuje kao otvorenu kritiku današnjeg kapitalističkog uređenja, bez namere da koristi ispodpovršinske metafore i prikrivenu simboliku.

To je i prednosti i nedostatak filma.

S jedne strane, publika željne brze i lake zabave shvatiće otvorenu kritiku društva, ali će je isto tako brzo i provariti. A s druge strane The Bothersome Man nema dovoljno oštrine i vizije da udovolji zahtevima minucioznih posmatrača, tako da istina o Lienovom filmu leži negde između.

Prava žanrovska smernica, iako možda protivno volji i nameri autora, krije se u žanrovskom krosoveru gde The Bothersome Man može da se uspešno kotira kao kultni filmčić, jer gomilu uslova već ispunjava. Preko bizarnog humora, prenaglašene glume, pa sve do hororičnih scena nalik onima iz filmova japanskog autora Šinjđija Cukamota (Shinya Tsukamoto).

Imajući to u vidu Lienov film može biti slatko iskustvo za one koji su se zasitili pretencioznih i mudrijaških drama, koje po svaku cenu žele da skrivenim porukama nametnu i dodvore širem auditorijumu, a ostaju u kopipejst maniru.

Tu ova crna komedija igra na dobro oprobanu matricu filmova, koji iznenađenjem pokreću pozitivne vibracije kod publike.

Preporuka

share