Tom Clancy’s Jack Ryan [2018]

Tom Clancy’s Jack Ryan
Amazon / 2018
Scenario: 
Carlton Cuse, Graham Roland, Tom Clancy
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Tom Clancy važi za jednog od najpopularnijih pisaca špijunskih triler romana, a Jack Ryan  je svako najpopularniji lik koga je on kreirao i kome je posvetio čak 21 roman. Moram da priznam da nisam pročitao ni jedan, jednostavno to nije vrsta literature koja mene privlači. Ali sam zato gledao sve filmove u kojima se pojavljivao lik Jacka Ryana.

Njega su do sada na velikom platnu glumili: Alec Baldwin u “Hunt For The Red October”, Harrison Ford u “Clear and Present Danger”  i “Patriot Games”,  Ben Affleck u “Sum of All Fears” i Chris Pine u “Jack Ryan: Shadow Recruit”. Poslednji Jack Ryan koga imamo prilike da gledamo je John Krasinski, ovoga puta ne na velikom platnu, već u Amazonovoj tv seriji “Tom Clancy’s Jack Ryan“.

Priča ovog puta kreće od samog početka, gde je Jack Ryan samo običan CIA službenik zadužen za praćenje i kontrolu raznih finansijskih transakcija, u cilju otkrivanja mogućih terorističkih pretnji. Naravno, on otkrije sumnjive transakcije, za koje se uskoro uspostavi da vode ka mogućem nasledniku Osame Bin Ladena među terorističkom bratijom.

Poslednjih godina imali smo prilike da pratimo neokliko veoma dobrih TV serija, koje se bave upravo bezbedonosnim agencijama, špijunima i terorističkim pretnjama. Na vrhu te liste je svakako „Homeland“, ali veoma kvalitetna ostvarenja su i „Berlin Station“, „Deep State“, "Spooks" „The Americans“, „Six“.

Po pitanju samog zapleta „Tom Clansy’s Jack Ryan“ ne donosi puno toga što već nismo videli, muslimanske fundamnetaliste koji žele da se osvete zbog ko zna čega svima drugima, koji nisu kao oni. Po koncepciji Jack Ryan je negde izmedju „Homeland“ ili „Berlin Station“ i „Six“.

Prve dve nude više špijunskih zapleta dok je „Six“ više fokusirana na čistu akciju, jer su glavni akteri tim navy sealsa, kojima agenti CIA-e samo nalaze mete. Zbog ovakve postavke, stičemo utisak da TV serija nije ni tamo ni ovamo, već da je jednostavno razvodnjena verzija obe varijante.

Prve dve pomenute teku prilično sporo sa detaljnom razradom radnje i likova, kod Jack Ryana je to znatno brže i na momente ostaje nedorečeno ili nedovoljno ubedljivo. Razlog mogu biti samo osam epizoda koliko ima prva sezona. To čini da serija deluje dinamično, čak i u odnosu na „Homeland“, jer se sve odvija znatno brže, dok sa druge strane nudi uzroke, neka crno-bela i prilično neuverljiva objašnjenja zbog čega su naši likovi takvi kakvi su, kao i posledice toga.