The Surrounding Game [2018]

The Surrounding Game
Moyo Pictures
Režija: 
Will Lockhart, Cole D. Pruitt
Scenario: 
Will Lockhart, Cole D. Pruitt
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Chinese | Korean | Japanese
7.0
7

Fenomen istočnjačke strategije, igre ili sporta zvanog Go, u fokusu je dokumentarnog ostvarenja The Surrounding Game, autora Vila Lokarta (Will Lockhart) i Koula Pruita (Cole D. Pruitt).

Strateške igre koje sadrže filozofski aspekt, ne računajući Riziko i Monopol, teško su se implementirale u period odrastanja među adolescentima širom kugle zemaljske, u poslednjih 40 godina, recimo. U novije vreme, logično, to je još teže.

E sad, Go je kao igra ili sport nekako mnogo bliži šahu negoli klasičnim strategijama, mada mu je suština ista – porobiti i pobediti protivnika.

Pokušaj da se tabla za Go predstavi kao godovi na preseku drveta, u unese tako filozofski aspekt, vrlo često ostaju bez značajnijeg impakta kod tradicionalno pragmatično nastrojenog zapadnjačkog stanovništva.

Međutim, kao što nam i autori ovog dokumentarca prikazuju, postoji grupa posvećenika u Americi, koja uspeva da Go igra kao i njihove kolege na dalekom istoku Azije, i to već više od 50 godina.

Lokart i Pruit prate grupicu mladih entuzijasta (koji su se svakako povezali internetom) kako uzimaju učešće u prvom profesionalnom Go takmičenju, koje će iznedriti i prve majstore igre.

The Surrounding Game je pristojno urađen film, međutim, kroz površno portretisanje likova stiče se utisak da je za učenje ove igre potrebno mnogo vremena, i da se u senku baca zabava i amaterizam kao bitan faktor razvijanja inteligencije, a sve da bi se pokazalo koliko je žrtvovanja neophodno da bi se u nečemu bio najbolji, a to je nešto za šta većina nema niti novca niti vremena, tako da samim tim promovisanje ove izuzetne igre pada u drugi plan, nažalost.