Cecile McLorin Salvant - Dreams and Daggers [2017]

Cecile McLorin Salvant
Dreams and Daggers
Mack Avenue Records
Zemlja proizvodnje: 
USA
9.0
9

Četvrti album vokalne solistkinje sa Floride Sesili Meklorin Salvant (Cecile McLorin Salvant), pokazuje vanserijsku žanrovsku raznovrsnost, na duplom albumu koji sadrži autorska dela, standarde, odnosno studijska i živa izvođenja sa nastupa u legendarnom Vilidž Vangardu (Village Vanguard).

Album nazvan Dreams and Daggers već u naslovu asocira na tematsku jugstapoziciju dualističkih koncepata, i predstavlja emotivni rolerkouster romantičnih, lirskih i besno-ciničnih tekstova u krajnje modernom i ogoljenom izvođenju vokalnog virtuoza na stilskom tragu Ele Ficdžerald (Ella Fitzgerald).

Visokofrekventni vokal Salvantove, u kombinaciji sa njenim rafiniranim fraziranjem, podržan je od strane pijaniste Arona Dila (Aaron Diehl), i ritam sekcije koju čine Pol Sikivi (Paul Sikivie) i Lorens Leters (Lawrence Leathers).

Pojačanje emotivnom stilu pevačice stiže i u vidu klasičnog ansambla The Catalyst Quartet, čineći album još više impresivnim, dok slušamo moderna izvođenja brodvejskih klasika Geršvina, Kurta Vila, Irvina Berlina, Harija Vorena.

Salvantova, iako samosvesna svojih kvaliteta, nijednog trenutka ne dozvoljava da njeno samopouzdanje i virtuoznost ne uzlete iznad publike, i na taj način njeno skoro pa poetsko izvođenje nosi u sebi dozu patine karakteristične za daleko iskusnije džez pevačice, što je kvalitet sam po sebi.

Dreams and Daggers savršeno balansira između svinga i bapa, i čini džez muziku jednako inspirativnom i uzbudljivom kao i pre više od 50 godina, a njenu autorku svrstava među najkvalitetnije džez vokale današnjice.

Preporuka