Vampyr [2018]

Vampyr
Focus Home Interactive / 2018

Vampyr je RPG koji sam pratio od njegove najave. Igra je smeštena u London, tokom prvog svetskog rata. Glavni junak, doktor Džonatan Rid (Jonathan Reid) budi se na hrpi leševa, slab i žedan. Žedan krvi. Zaslepljen tom žeđi, on napada prvu osobu na koju nailazi i lišava je života. Na žalost, bila je to njegova sestra koja je okrenula ceo London u potrazi za njegovim telom.

Ovako počinje ovaj veoma zanimljiv naslov. Doktor, koji se ceo život vodio racionalnim i naukom, sada je suočen sa sujeverjem i natprirodinim. U gradu u kome hara španska groznica, smrt postaje uobičajna pojava. Cela situacija za gubitkom sećanja, napadom i ubistvom sestre…sve izgleda kao košmar. Ali Rid ne uspeva da se iz njega probudi i shvata da se desilo nešto što ne može lako da objasni. Zato kreće u istraživanje cele situacije. Uskoro će saznati da u Londonu hara nešto mnogo opasnije od španske groznice.

Na samom početku igre, Rid se sreće sa lovcima na vampire koji žele da ga vrate u grob, ali ovog puta trajno. Ali nisu oni jedini protivnici od kojih se treba paziti.

Uskoro će saznati da ima raznih vampira, od kojih mnogo ne dele simpatije ni prema svojoj vrsti. Kako je doktor veoma slab, potreban mu je odmor i plan za dalje napredovanje kroz grad. Odmah otkriva da je sunce postalo neprijatelj, a tama saveznik i spas. Sa mačetom u jednoj i drvenim kolcem u drugoj ruci kreće u istraživanje jezivih ulica Londona.

U gradu će sretati različite likove, koji će shodno svom karakteru pričati svoje priče. U tim razgovorima je srž igre. Proveo sam više vremena prićajući sa pijancima, medicinskim sestrama i doktorima, nego u borbi.

U razgovorima ćete dobijati tragove koji vode do novih zadataka ali i do novih pitanja za likove u igri. Što više znate o nekom liku, to je njegova krv vrednija. U igri se koristi auto save,  zato vodite računa o svojim postupcima. Pritiskom na taster “V” ulazite u vampirski mod, koji me dosta podseća na Geraltov “witcher senses”. U njemu možete pratiti tragove krvi ali i steći predstavu u svom okruženju, jer vam se prikazuju protivnici ali i potencijalne žrtve.