Ingrid Goes West [2017]

Ingrid Goes West
Mighty Engine, Star Thrower Entertainment, 141 Entertainment
Režija: 
Matt Spicer
Scenario: 
David Branson Smith, Matt Spicer
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Met Spajser (Matt Spicer) nas u svom rediteljskom debiju Ingrid Goes West pričom vodi u moderni Los Anđeles, gde se već odavno količina samopouzdanja običnog čoveka meri popularnošću i brojem lajkova na društvenim mrežama. Pukom igrom slučaja ovde se radi o Instagramu.

Iako Spajerov debi uveliko rabi matricu Fatalne privlačnosti, praktično je nemoguće ne priznati da dobro ispričana drama nema alternativu, ma koliko zajmila od slavnijih i popularnijih predaka.

Međutim, daleko da je Ingrid Goes West samo jedna vešto ispričana priča o mentalno nestabilnoj osobi, koja svoju sreću potražuje u fanatičnoj identifikaciji sa novostečenim prijateljicama na društvenim mrežama.

 

Spajserov film je maestralna studija o usamljenosti, površnosti života, odnosno ljudskom sebičnjaštvu i emotivnoj otupelosti. I sve to ide u oba pravca. Nebitno je da li su junaci centar nečije pažnje i opsesivnih misli, samo sebi bitne ništarije i manijaci, oni ništa nisu manje patetični od onih koji se dive njihovom lažnom statusu u virtuelnoj sferi života.

Ingrid Goes West je jedno od najprijatnijih iznenađenja iz 2017. godine, a Met Spajser pokazuje kako američka nezavisna produkcija, uz pomoć Sandens festivala (na kome je Spajserov prvenac debitovao), svakako čini stožer filmskog izraza koji i dalje pliva u okvirima umetničkih i kritičkih sfera.

 

Preporuka

share