Jamie Saft, Steve Swallow, Bobby Previte with Iggy Pop - Loneliness Road [2017]

Jamie Saft, Steve Swallow, Bobby Previte w. Iggy P
Loneliness Road
Rare Noise Records
7.5
7

Džejmi Saft (Jamie Saft), američki pijanista, rođeni njujorčanin, svojim albumom Loneliness Road iz tekuće 2017. godine, prešao je iz faze perspektivnog džez muzičara, u fazu marljivog i dokazanog autora.

Saftu snagu pruža iskusna ritam sekcija koju čine legendarni basista Stiv Svolou (Steve Swallow), i Bobi Previt (Bobby Previte).

Naravno, ono što prvo upada u oči kada se pogleda omot albuma jeste ime Igi Pop (Iggy Pop). Igijeva uloga jeste simbolična, ali svakako je i značajna. Njegova tri izleta u džez vode su taman toliko čista da zadovolje i fanove njegove muzike, kao i džez puritance.

Naravno, ovi drugi mogu da tvrde kako je savršeno instrumentalni koncept narušen vokalima, pa makar to bio i baršunasti kolorit Igijevog basa, dok ovi prvi mogu da lamentiraju nad činjenicom da iskusnog rokera nema više na albuma.

Činjenica je da se Igi snalazi sa zahtevnim Saftovim harmonijama, naročito na Don't Lose Yourself, međutim, isto tako i Saft i Svolou se prilagođavaju Igijevom vibratu i naglašenom humoru. Tako da na kraju ova fuzija rokera i džezera predstavlja prijatno iznenađenje.

Svakako, okosnicu albuma čine mahom čiste post-bop kompozicije umerenog tempa, poneki sving ili blagi avangardni izlet, i ovo je jedno od onih prijatnih slušalačkih iskustva koje ne zahteva previše otvorenih čula, a opet pruža i sasvim zadovoljavajući efekat.