Mastodon - Cold Dark Place EP [2017]

Mastodon
Cold Dark Place EP
Reprise / 2017
7.0
7

Sa bendom kao što je Mastodon nikada niste načisto, da li je u pitanju zajebancija ili se ispod tog sloja kvalitetne sprdnje krije nekakva poruka. Moje skromno mišljenje je ovo prvo, ljudi sviraju hard rock, i lepo im je, end of story. Priznajem da sam bio skeptičan glede pomenutih, držao ih na rezervi određeno vreme; onda uzeo da preslušam The Hunter, i može se reći da je izvanredan rock/metal album, koji uspešno odoleva testu vremena. Singl Curl of the Burl dugo nije izlazio sa plejliste, a ceo album deluje totalno sumanuto u najpozitivnijem mogućem smislu. Nesreća ovakvih bendova je što se slabo primaju na ovim podnebljima, kao da postoji nekakav kulturni (ili što bi rekli neupućeni,“kulturološki“) jaz, produkt nekakve nejasne potrebe da se ovdašnja hard rock/metal publika još uvek loži na Iron Maiden i Kreator („niko nikada neće da nadmaši EKV“ i ta priča).

Svaka čast pomenutim bendovima, naravno, ali muzički kalendar se, na svu sreću, nije zaustavio u dvadesetom veku. Mastodon imaju u svom opusu obilje emocija i slikovitih izraza, od hodajućeg drveća, psihodeličnih droga, letećih ajkula, seksa u svemiru i spavanja ispod površine mora.

Idealan su bend za adolescente i zadovoljne starije osobe sa oštećenim neuronima od vinjaka, koji su nekada voleli Motorhead i imali žestoku kilometražu dobre zajebancije u životu, i koje totalno zabole za Vulinovu tetku, Senke nad Balkanom i Instagram selfije. Mastodon je bend za ono što nije postojalo ovde u poslednjih dvadesetak godina, normalan život lišen idiota. Ono što Mastodon isporučuje putem svoje muzike, jeste mash-up svega i svačega, jednostavno, kao što i život to isporučuje, direktno u glavu, bez filtera za fotografije.

Mastodonov novi EP Cold Dark Place je delo gitariste Brent Hinds-a; originalno zamišljen kao solo album, potpisan je kao Mastodon, iako se radi isključivo o njegovom muzičkom autoportretu. Ako vas je Emperor of Sand odveo u pustinju pod dejstvom jakih droga, Cold Dark Place vas polako spušta i vodi bliže kući. Na momente, ovaj EP podseća na Karnivool, na momente na GodspeedYou!Black Emperor, ipak, iza mnoštva harmonija i melodijskih bravura krije se ono što Mastodon zapravo jeste, beskompromisni rok bend sa istovremeno ubitačnim rifovima i prijatnim muzičkim deonicama.

I played the fool/I played the sinner/I played the part of me that no one wanted to see, objašnjava intimnu atmosferu albuma u najboljem svetlu. U ovim stihovima leži pozadina albuma: pravo hladno mračno mesto je srce čoveka koji ga je stvorio. Hinds je tako sam rekao u nedavnom intervjuu za časopis Loudwire, otkrivajući navedeni EP kao "koncept življenja i koliko boli jebeno biti živ." Ipak, bez obzira na to koliko je tematski mračan, Cold Dark Place je kao trijumfalni marš u mrak: bol jednog čoveka, prihvaćen kao takav, i pretočen u muziku. Posle kaleidoskopa tverkovanja gigantskih pozadina tetoviranih striptizeta u spotu Motherload, Cold Dark Place dođe kao fajront u kafani: račun je plaćen, alkohol je popustio i valja polako da se krene kući.