Lowriders [2017]

Lowriders
Blumhouse Productions, Imagine Entertainment, Universal Pictures
Režija: 
Ricardo de Montreuil
Scenario: 
Elgin James, Cheo Hodari Coker
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Spanish
7.5
7

Lowriders je prijatno filmsko iznenađenje, koje govori o negovanju porodičnih tradicija, ljubavi prema starim automobilima i modernim grafiti artistima, i to sve iz perspektive savremene hispano-američke familije.

Rikardo de Montroj, peruanski reditelj, svoj američki debi započije na terenu koji mu u biti najviše odgovora i koji, s obzirom na svoje poreklo, najviše i razume. Oslikavajući poremećene odnose moderne meksičke porodice koja obitava u siromašnim četvrtima istočnog Los Anđelesa, Montroj donosi duh Lime u klasično američko predgrađe.

Ono što Lowriders čini značajno drugačijim od filmova sa sličnom tematikom jeste činjenica da na zanimljiv način zadire u negovanje bizarnog kulta ljubavi prema oldsmobilima sa pojčanim hidrauličnim sponama, popularnim lourajderima, i oslikavanjem njihovih hauba i delova modernim muralima, sa različitim tematskim motivima.

Montroj uspeva da nam na diskretan način portretiše težak život emigracije, i proces njihove implementacije u američko društvo, ali bez želje da previše patetiše i kreira prostor za melodramu.

Ono što Lowriders čini zanimljivim ostvarenjem jesu i svedeni i konkretni dijalozi, odnosno naracija i stilizacija bazirana na kičastom nivou filmova osamdesetih, što u slučaju Montrojovog ostvarenja funkcioniše gotovo savršeno.

Iako za ukuse savremene kritike možda i previše optimističan, Lowriders je svakako prijatan i interesantan film, koji dokazuje da vrlo često kvalitetna ostvarenja o životu u savremenoj Americi najbolje oslikavaju oni koji su je doživljavali uz pomoć starih video kaseta i razglednica.