Crumbs [2015]

Crumbs
Lanzadera Films, Birabiro Films, Sergio Uguet de Resayre
Režija: 
Miguel Llanso
Scenario: 
Miguel Llanso, Daniel Worku
Zemlja proizvodnje: 
Španija, Finska, Etiopija
Jezik: 
amharik, afikanski
6.7
6

Ova minijaturna postapokaliptička avantura iliti sci-fi ljubavna priča u špansko-finsko-etiopskoj produkciji, u celosti snimljena u Etiopiji, bavi se problemima novog sveta nastalog nakon što je neka vrsta rata uništila planetu. Sve što se dogodilo ostavilo je totalni talog pop-kulture. Likovi se mole u mini svetilištu Majkla Džordana, Vlasnik prodavnice se divi figurici nindža kornjače, glavni “junak” nosi ploču Majkl Džeksona "Dangerous"…


Kendi, (Daniel Tadesse) provodi dan skupljajući razne stvari i izbegavajući lopove,  uključujući jednog koji nosi gas-masku i oznaku nacista. Kendi živi sa svojom velikom ljubavi Birdi (Selam Tesfaie). Kada Birdi primećuje da stara, ruinirana kuglana počne da funkcioniše samostalno, Kendi kreće, s plastičnim mačem igračkom kakve možete videti po pijacama, zakačenim za pojas, na misiju , ispitujući vešticu (Shitai Abreha) i, zašto da ne, i čudnog Deda Mraza (Tsegaie Abegaz).
 

Ovaj debitantski film španskog režisera Migela Llansoa ne može se pohvaliti jakom produkcijskom podrškom, ali ima onaj dobro poznati i prihvatljivi lo-fi (vezan za naturščike) šarm i humor. U velikoj meri, gospodin Llanso izvlači neke izvanredne kadrove, poput scena na pruzi koja ide preko tanke linije kopna između vodenih površina. U trajanju jedva više od jednog sata, ova priča, naizgled besmislena parodija na trenutne masmediološke vrednosti i kulturna stramljenja, može se slobodno svrstati među zanimljiva dela na polju iracionalnog teatra i nečega što je Jodorovski radio na počecima svoje karijere.

Sa budžetom od zaista, za prilike moderne kinematografije, više nego skromnih 225 hiljada dolara i veoma dobrim izborom skoro pa vanzemaljskih lokacija u Etiopiji (napušteni grad Dalol npr.), ova, u  osnovi jako jednostavna ljubavna priča dobija jedan egzotični i iracionalni omotač koji odlično prijanja.

Takođe, dodatni vanzemaljski efekat u intenciji reditelja da nam dočara poreklo glavnog junaka, gde on smatra da potiče iz svemirskog broda koji, kao npr. u filmu District 9, lebdi nad pejzažom i proizvodi neki metalni zvuk kao da se aktivirao, ne remeti ni u kojoj meri ovo nadasve otkačeno i jedinstveno delo moderne kinematografije.

Sigurno nije unikatno, gledali smo slične stvari tokom dugog niza godina i navikavali se na razne bizarnosti i lomljenje tabua ali, uvek i iznova se radujem nekom hrabrom potezu i pomeranju granica na polju naučne fantastike - ako je uopšte možemo nazvati tako. Film definitivno nema jasno određen žanr, svi elementi su tu ali ujedno i nisu …