The Vessel [2016]

The Vessel
New Territory Pictures
Režija: 
Julio Quintana
Scenario: 
Julio Quintana
Zemlja proizvodnje: 
Puerto Rico, USA
Jezik: 
engleski, španski
7.1
7

Religijska tema Vaskrsenja treba da podstakne ponovno buđenje jednog malog mesta posle velike tragedije koja ih je okovala i zaustavila u vremenu i prostoru. Duhovna alegorija koja će dotaći delikatne emocije gledalaca u režiji Julia Kuintane i produkciji Terensa Malika (Song to Song, Knight of Cups, Tree of Life ... )

"The Vessel" ponovo povezuje Martina Šina i Terensa Malika, po prvi put još od filma Badlands iz 1974. godine. Ovde imamo prilike da vidimo priču o čoveku koji, poput Atlasa, nosi teret velike tuge i nade. Kubansko-američki pisac/režiser Julio Kuintana ima velikih sklonosti ka jakim religijskim tonovima i ovaj film je snimio na španskom i na engleskom jeziku. The Vessel, kako mu i sam naziv kaže, ne predstavlja nužno samo plovilo, brod u bukvalnom prevodu, već više ljušturu ili sredstvo kojim će se "otploviti" iz zaključanog prostora i vremena. Način da se krene dalje.

U neprepoznatljivom i malom portorikanskom primorskom selu, stanovnici bez stanki žale smrt četrdesetšestoro dece koja su, 10 godina ranije, odvučena na more džinovskim plimskim talasom koji je srušio školsku zgradu. Žene još uvek nose crninu i odbijaju da rađaju a niko ne posećuje crkvu Oca Daglasa (Martin Šin), čoveka sa crnom odorom, belca velike bele brade koji, kao i njegova zajednica, pati u tišini i čeka neki nebeski znak.

Jedina osoba koja je donekle imuna na ovu tešku situaciju je Leo, koji se posvetio brizi za svoju majku Fideliju, čije je mentalno stanje postalo totalno urušeno nakon udara talasa u kome je izgubila starijeg sina, Leovog brata. Jedna nova, neočekivana tragična situacija u kojoj Leo ostaje u centru pažnje uzburkaće strasti i nadanja male ljudske zajednice na ostrvu...