A Monster Calls [2016]

A Monster Calls
Apaches Entertainment, La Trini
Režija: 
J.A. Bayona
Scenario: 
Patrick Ness (screenplay), Patrick Ness (based upon the novel written by)
Zemlja proizvodnje: 
USA | Spain
Jezik: 
English
8.0
8

Patrik Nesova novela „A Monster Calls“ doživela je prethodne godine, udruženim delovanjem Britanije i Španije, svoju filmizaciju.

Režiju potpisuje Huan Anotonio Bajona (J. A. Bayona), španski autor, koji je u epicentar interesovanja šire javnosti došao zahvaljujući sjajnom hororu El Orfanato iz 2007.

Bajona se ovim svojim delom u nekoj meri primakao vizuelnoj estetici Giljerma Del Toroa, koji je sa ovom formom kombinacije fantazije i horora, kroz dečiju perspektivu, eksperimentisao u filmu Panov lavirint.

Ipak, A Monster Calls je daleko čedniji film, i mnogo manje brutalan. Međutim, emotivna tenzija i melodramatični prizvuk čine značajan sastojak Bajoninog dela, čineći ga tako ništa manje kvalitetnim.

Popularan termin „coming of age“ se vrlo lako i ovde može implementirati, međutim, elemenat fantazije, koloritni seting, moćna scenografija i odlična gluma su faktori na kojima Bajona gradi temelj svoje režije.

Možda ovom filmu fali neka vrsta diskursa ili iznenađenja u dramskom smislu, ali pobrojani kvaliteti su dovoljni da ljubitelji ovakvih dela uživaju u mraku bioskopskih sala, a Bajona s pravom može i dalje da računa na podršku horor fanova. 

Preporuka

share

share