Cloud Nothings - Life Without a Sound [2017]

Cloud Nothings
Life Without a Sound
Carpark Records;2017
8.1
8

Karijera Dylana Baldija je nalik onima od kojih se ispredaju anegdote ili snimaju filmovi.  Sve je krenulo 2009.godine, Dylan Baldi je upravo krenuo na studije na univerzitet u Klivlendu, a svakog vikenda se vraćao kući kako bi u podrumu stvarao i snimao muziku na kompjuteru uz pomoć GarageBanda.  

Kasnije je kreirao i nekoliko bendova u kojima je Baldi bio jedini član, i od kojih je svaki  imao svoju MySpace stranicu i na kojoj je Baldi postavljao originalnu muziku. Jedini razlog je bilo njegovo zadovoljstvo u stvaranju muzike i želja da njegova sledeća pesma bude bolja od prethodne. Jedan od ovih bendova bio je i Cloud Nothings.

Poziv da sa svojim bendom nastupi kao predgrupa bendovima Woods i Real Estate, naterala je Baldija da po prvi put okupi pravi bend. Nakon par nastupa Baldi je osetio da Cloud Nothings imaju perspektivu, napustio fakultet, dobio punu podršku svojih roditelja i sada šest godina kasnije objavio četvrti album pod nazivom „Life Without a Sound“.

Svoj debi album istog naziva kao i bend objavili su 2011.godine. Sledeća dva albuma „Attack on Memory“ (2012) i „Here and Nowhere Else“ (2014) dobila su odlične ocene  publike i kritike. 2015.godine objavili su album „No Life For Me“ zajedno sa bendom Wavves.

Njihove prethodne albume je odslikavao žestok ritam, haotični intrumentalni pejzaži i mnogo gitarske buke. Donekle, taj recept imamo i na ovom albumu ali stiče se utisak da zvuče zrelije, što je i normalan proces sazrevanja Baldija i kao ličnosti i kao muzičara, posebno kada se uzme u obzir da on ima 25 godina i već pet albuma za sobom.

Prva pesma na albumu „Up to the Surface“ kreće laganim klavirskim uvodom da bi veoma brzo dobila prepoznatljivu formu čvrstog ritma i finih melodija koje se probijaju kroz grmljavinu gitara.  

Baldijev pop senzibilitet izbija u prvi plan na svakom albumu Cloud Nothings bez obzira u koji ga muzički žanr obuku. Melodije i refreni koji vam se, želeli vi to ili ne, motaju po glavi već nakon prvog slušanja , kao na „Things Are Right with You“, „Enter Entirely“ ili „Moder Act“ su Cloud Nothings specijalitet tokom cele njihove karijere. Osećanje mladalačkog besa i anksioznosti koje je izbijalo iz pesama sa njihovih prvih albuma, sada dolazi u mračnijoj atmosferi nego ranije i čistijem zvuku gitare, što je donekle i delo produkcije Johna Goodmansona.

Kao neko ko je sazravao uz velike grundge i alter rock bendove 90ih, u poslednjoj deceniji su mi upravo nedostajali novi, mladi, bendovi koji bi uspešno kombinovali bučnu gitarsku muziku i inteligentni pop. Cloud Nothings su bend koji to radi na najbolji mogući način, i „Life Without a Sound“ je pravi dokaz za to. 

Preporuka

share