The Handsome Family - Unseen [2016]

The Handsome Family
Unseen
Loose Music / 2016
8.5
8

Novembar je uvek pravi mesec za preslušavanje novog albuma benda The Handsome Family. Mračna atmosfera, hladno i vlažno vreme,  lament nad prolaznošću života. Upravo tada tekstopisci, kao što je Rennie Sparks, mogu da nam pokažu sve one stvari koje su za njih inače vidljive, a nama ostalima se mogu predstaviti u odsustvu drugih, upadljivijih senzacija. Na sličan način je i album dobio ime, biznismen sa hamburgerom u ruci seo je u njeno krilo na aerodromu, da bi se odmah potom zakunuo da je bio siguran da je stolica prazna. Ovo je podstaklo kontemplacije na teme nestajanja, sećanja i duhovnosti, koje su prerasle u Unseen, deseti LP ovog bračnog para.

Prva pesma nema nekih subliminalnih momenata, već je prava outlaw Americana stvar o pljački koja se loše završila, ala Calexico. Zato novci odmah počinju da padaju u šaku na početku sledeće The Silver Light, ali ismejavajući uz stih "there in your empty hands", lažna božanstva novca koja vas čekaju pod svetlima Las Vegasa. Back in My Day je mesto gde se THF vraća na poznati teren nostalgije i sećanja, "...where the night were longer, darker and deep...way back in the good days where everything was better, darker and deep". Muzički se takođe sa ovom i sa sledećom Tiny Tina, lepa porodica Sparks nalazi na poznatom terenu, pesma o želji da se vidi cirkuska atrakcija, najmanji konj na svetu, kao da je skinuta sa njihove prethodne ploče. Slede folk stvar Underneath The Falls, mračno raspevana The Sea Rose sa sirenama, mornarima, stenama i morskim travama, onda balada The Red Door i Gentelman koja je posvećena William Crookesu i "nevidljivim svetovima". Himnična King of Dust je težište ovog albuma, kompleksna oda koja u posledicama pustinjskog sudara vidi znake rušenja civilizacija i  Šelija. Poslednja, Green Willow Valley je western stvar, jednostavna i prizemna sećanja nekog nestalog vremena.

Iako nije doneo ništa drugačije, Unseen donosi mnogo toga novog u katalogu The Handsome Family, deset novih pesama koje isijavaju tamu iz Novembra.