Rams [2015]

Hrútar
Aeroplan Film, Film Farms, Netop Films
Režija: 
Grímur Hákonarson
Scenario: 
Grímur Hákonarson
Zemlja proizvodnje: 
Iceland | Denmark | Norway | Poland
Jezik: 
Icelandic
8.0
8

Postoji neka čudna vrsta iskonske privlačnosti u hladnim i beskrvnim krajolicima Islanda. Osećaj otuđenosti čoveka od prirode, ambivalentan, u isto vreme tako stran i privlačan, i jednako odbojan, mračan i jeziv.

Grimur Hakonarsonovi Ovnovi su film o večitoj borbi čoveka protiv surovog prirodnog okruženja, o kome po difoltu uspevaju samo oni najjači, najvredniji, najuporniji i najsnalažljiviji, koji usput za svoj rad i odricanje plate i veliku cenu.

E sad, priča o dva brata koja u teškim uslovima pokušavaju da očuvaju autohtonu vrstu ovaca od uništenja i zaborava se negde savršeno uklapa, i zapravo mu dođe kao savršena alegorija samog postojanja Islanda. Ako izuzmemo ekonomski efekat rudnih bogatstava.

Ovnovi su lagan i spor film, koji svoj efekat i značanje dobija s vremenom. Svaka skica, sekvenca i kadar su detaljno i temeljno obrađeni. Gluma je na vrhunskom nivou, moralne i etičke dileme su univerzalne, uprkos simplifikovanoj dramaturškoj postavci, tako da je finalni učinak svakako prilično impresivan, koji u krajnjoj instanci pretvara ovaj Hakonarsonov proizvod u moćnu vizuelnu razglednicu jednog usamljenog ostrva.

Preporuka

share