The Magical Mountain - The Way of the Kailash [2011]

La montagne magique, sur les chemins du Kailash
Sombrero & Company, 2011
Režija: 
Florence Tran, Simon Allix
Scenario: 
Florence Tran, Simon Allix
Uloge: 

Florence Tran, Simon Allix
music by David Reyes
Vreme trajanja : 53 minuta

Zemlja proizvodnje: 
France
Jezik: 
francuski, kineski, tibetanski
9.0
9

U dalekim prostranstvima Tibeta, mnogi snežni vrhovi su opevani u legendama i dugi niz vekova raspaljuju maštu miliona ljudi. U centralnom delu velikog bespuća, na visini od 6700 metara, postoji lokacija, jedinstvena u svetu, koju su za sveto mesto proglasili i Hinduisti i Budisti. Negde u srcu himalajskog platoa, okružen jezerima, nalazi se plato Chang Tang. Upravo u tom delu je dragulj prekriven snegom, ta planina neobičnog izgleda u obliku nebrušenog dijamanta sa izgledom kao da su je klesali Bogovi. Piramida kao nijedna druga koja vodi u nebeske, misteriozne svetove - spritualna esencija, planina Kailaš.

Priča se da jedan krug oko planine Kailaš, (a to je ni manje ni više 54km između 4600 i 5600 metara nadmorske visine), čineći striktno i potpuno spuštanje na tlo na svakom koraku tog hodočašća, može očistiti sve grehove ovozemaljskog života.

Fascinirani ovom mitskom planinom, junaci ove priče, Florens i Simon će nas povesti na 900km dugo putovanje i pokazaće nam kako je njihov deo života protekao u jednom pravom, iskrenom hodočašću. Oboje su rukovođeni ličnim motivima. Simon kreće na hodočašće u spomen svom tragično nastradalom bratu dok je Florens vođena željom za promenom, željom da pobedi svoje demone i reši egzistencijalnu krizu.

Ovaj dokumentarni film je prepun divnih ilustracija i predivne fotografije. Neobični predeli prikazani su statičnim kadrovima, lepota samih lokacija kao da sama priča priču. Tu su naravno i nezaboravni susreti sa ljudima i hodočasnicima koje Florens i Simon sreću na svom putu. Sve je usmereno ka emocijama, ka spititualnosti i njenim tankim, nevidljivim nitima koje povezuju naše duše i daju mentalnu projekciju i dubinu mističnosti i magijske dimenzije ovih svetih krajeva.

Zapravo, čovek se zapita - zašto oni trpe toliku hladnoću, visinsku bolest kako bi napravili samo jedan krug oko planine? Kakvu to energiju i tajnu krije planina Kailaš koja tokom XXV vekova postojanja Budizma privlači hiljade i hiljade duša na ovo mesto ?