Matewan [1987]

Matewan
Cinecom Entertainment Group, Film Gallery, Goldcrest Films International
Režija: 
John Sayles
Scenario: 
John Sayles
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Italian
9.0
9

Matewan je postao sinonim za organizovanu sindikalnu borbu radnika u dvadesetom veku, kako u Americi, tako i u svetu, a čuveni masakr ili obračun u malom rudarskom mestu u Zapadnoj Virdžiniji, filmizovan je veštom rukom izvanrednog stiliste Džona Sejlsa.

Sam film, kao retko koji do te 1987. god., uspešno dramatizuje istorijske događaje. Kris Kuper, u svom filmskom debiju, dolazi u malo mesto kako bi organizovao sindikalnu borbu protiv eksploatatorskog rudarskog konglomerata. Međutim, njegova uloga je pre svega medijatorska. On korespondira između italijanskih i afroameričkih radnika, uz pomoć udovice jednog od rudara. Nažalost, događaji koji su usledili ispisali su mračne stranice moderne američke istorije.

Sejls ne gubi mnogo vreme na prodavanje magle gledaocima. Njegov film nije glorifikacija, niti idealizacija. Sejls se ne bavi filmskom estetikom u tom smislu, on je surovi realista. Njegove pokretne slike prikazuju jednu epohu, jedno vreme, onakvim kakvo je zaista i bilo: mračno, turobno, ali i iskreno, hrabro i nadahnuto, odnosno vredno borbe, i nade u istu.

Matewan otvara teren i za dva magična performansa: Kuper, u neverovatnom debiju, kao i Dejvid Stratern, koji oživljava na ekranu legendarnog šefa policije Sida Hetfilda, junaka masakra i lokalnu legendu.

Matewan je vredan i filmski i istorijski dokument, i kao takav predstavlja izuzetno dragoceno iskustvo za ljubitelje sedme umetnosti, i do dana današnjeg ostaje prepoznat kao masterpis Džona Sejlsa.

Preporuka

share

share