Hronike Šanare Sezona 1 [2016]

The Shannara Chronicles
MTV / 2016
Režija: 
Brad Turner, Jonathan Liebesman
Scenario: 
Alfred Gough, Miles Millar
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.0
6

Posle prve, pilot epizode, koja je obećavala, sve je krenulo pogrešno i počelo da eksponencijalno opada, dok se nije ustalilo na potpunom mediokritetu. Doduše, ni delo na kome je bazirana ova serija nije baš nekog velikog kvaliteta, ali sve je to moglo biti ispravljeno boljim scenarijom, da su scenaristi Alfred Gough i Miles Millar imali hrabrosti da odstupe od očekivanih sterotipa.

Ovako, dobili smo jednu više nego prosečnu tinejdžersku seriju, koja u potpunosti odgovara MTV generaciji.  Glavni likovi su potpuno bledi i neizgrađeni. To se posebno odnosi na dva glavna ženska lika. Jedino što smo mi mogli da zaključimo je da su i Amberli (Poppy Drayton) i Eretria (Ivana Baquero) lepe, tvrdoglave i obučene u veoma tesnu neudobnu kožnu odeću. Aman, ko može da se lomata po šumama i planinama u onakvoj odeći? Kostimi, koji su u prvoj epizodi delovali kao nešto što u potpunosti odgovara tematici, kasnije je preraslo u nešto što više odgovara srednjovekovnoj odeći u MTV estetici.

Slična priča je i sa likom Willa Ohmsforda (Austin Butler), koji bi trebalo da igra mladog seljačića, koji bi tokom nametnute avanture trebalo da se trasnformiše u velikog heroja. Daleko od toga da nešto tako vidimo u ovoj seriji. Doduše, ni knjiga nije bolja po tom pitanju. 

Deluje da mladi glumci nisu imali ni prostora ni slobode da pokažu šta umeju, ako umeju. Ivana Baquero je već imala glavnu ulogu u Pan’s Labyrinth Guillerma del Tora , tako da je ona mogla mnogo više da pruži, da joj je scenario i režija to dozvolila.

Da nije sve tako osrednje, pobrinuli su se John Rhys Davies, koji je iz svoje uloge vilovnjačkog kralja izvukao maksimum, i Manu Bennet u ulozi druida Allanona, koji bi sam mogao biti razlog za gledanja ove serije.  Lik Allanona je najbolje izgrađen i u samim knjigama, slično je i sa serijom. Manu Bennet je u još u seriji Spartakus dokazao da mu leže uloge u kojima do  izražaja dolazi njegovo poznavanje borilačkih veština. Kao pozitivan aspekt treba pomenuti i Jamesa Remara u ulozi kralja lopova.

Kako je serija snimana na Novom Zelandu, obiluje prelepim pejzažima koji odlično oslikavaju epsko fantastičnu pozadinu. Isto je i sa kompjuterski animiranim efektima, koji su na zavidnom nivou. Ali ove dve stvari nisu dovoljne da bi pokrile mnogo mana koje je ova serija pokazala.

Od ove serije, posle pilot epizode, moglo se očekivati dosta toga. Na žalost, dobili smo potpuno osrednje ostvarenje, koje je dobilo i drugu sezonu koja teško da će moći da popravi utisak, ali ostaje nam da vidimo.

Ako ste ljubitelj trenutno veoma popularne young adult književnosti u koju spadaju Twilight, Hunger Games i slične, možda vam se i dopadnu The Shannara Chronicles. A ako ste ljubitelj Game of Thrones, i očekivali ste da će ovo biti nešto slično, možete pogledati, sigurno ne može da bude gore. A onda obavezno pogledajte, ako već niste, i epizode South Parka, recimo “A Song of Ass and Fire”, koje su bolje od bilo koje kritike Game of Thrones.

Preporuka

share